Zrazy wołowe
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 2 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z wołowiny
Składniki:
- 1 kg zrazówki, ligawy, rostbefu
- 10-12 plastrów wędzonego boczku
- ½ słoiczka dobrej musztardy
- 4 ogórki kiszone najlepiej z beczki
- 2 cebule
- mąka
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
- bulion lub woda, ew. dodatkowo 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mięso kroimy w plastry ok. 1 cm w poprzek włókien. Rozbijamy dość mocno tłuczkiem. Mięso można przykryć folią spożywczą, zanim zaczniemy je rozbijać. Każdy plaster doprawiamy pieprzem, rozsmarowujemy na nim musztardę. Ogórki kroimy na ćwiartki wzdłuż. Cebulę kroimy w piórka. Na mięsie rozkładamy plaster boczku, na nim ćwiartkę ogórka i kilka piórek cebuli. Zwijamy dość ściśle i owijamy nitką lub spinamy wykałaczkami. Każdy zrazik obtaczamy w mące, nadmiar strzepujemy i przesmażamy zawijasy na mocno rozgrzanej oliwie, po 2 minuty z każdej strony. Przesmażone zrazy układamy w garnku, zalewamy gorącą wodą lub bulionem na wysokość zrazów i wstawiamy na mały gaz. Patelnię po smażeniu podlewamy wodą i zeskrobujemy resztki, całość wlewamy do zrazów. Gotujemy ok. 1,5-2 godzin co jakiś czas mieszając, ew. podlewając wodą jeśli zbyt mocno odparuje. Pod koniec gotowania doprawiamy sos solą i ew. pieprzem. Jeśli wyjdzie zbyt rzadki zagęszczamy go mąką rozrobioną z zimną wodą. Np. 1 łyżka mąki na ¼ szklanki wody.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W