Tatar wołowy z piklami i kremem truflowym

Tatar wołowy z piklami i kremem truflowym
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.00
Seria kulinarna:
Apetyt na Skandynawię 2 (odc. 10)
Rodzaj dania:
Dania z wołowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 250 g polędwicy wołowej
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • rukiew wodna, do podania
Pikle z topinamburu:
Krem truflowy:
  • 200 g sera Jarlsberg
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki wody
  • 100 ml oliwy
  • 1 łyżka oliwy truflowej (z dodatkiem białych trufli)
  • szczypta soli

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wymieszać w rondelku ocet z cukrem i wodą, zagotować. Topinambur obrać i pokroić w kostkę, włożyć do gorącej marynaty. Zdjąć rondelek z ognia, odstawić do wystygnięcia.

Ser zetrzeć i wymieszać w rondelku z pozostałymi składnikami sosu, z wyjątkiem oliwy truflowej. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż ser się rozpuści. Nie dopuścić do wrzenia! Zdjąć rondelek z ognia i zmiksować blenderem na gładko. Wymieszać z oliwą truflową. Przed podaniem lekko przestudzić.

Polędwicę pokroić w drobną kosteczkę, przełożyć do miski. Wymieszać z oliwą truflową. Podawać na kremie truflowym z piklami z topinamburu i listkami rukwi.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA