Tatar wołowy z piklami i kremem truflowym
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Apetyt na Skandynawię 2 (odc. 10)
- Rodzaj dania:
- Dania z wołowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 250 g polędwicy wołowej
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- rukiew wodna, do podania
Pikle z topinamburu:
- 200 g topinamburu
- 100 ml białego octu winnego
- 100 ml cukru
- 100 ml wody
Krem truflowy:
- 200 g sera Jarlsberg
- 2 żółtka
- 2 łyżki wody
- 100 ml oliwy
- 1 łyżka oliwy truflowej (z dodatkiem białych trufli)
- szczypta soli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wymieszać w rondelku ocet z cukrem i wodą, zagotować. Topinambur obrać i pokroić w kostkę, włożyć do gorącej marynaty. Zdjąć rondelek z ognia, odstawić do wystygnięcia.
Ser zetrzeć i wymieszać w rondelku z pozostałymi składnikami sosu, z wyjątkiem oliwy truflowej. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż ser się rozpuści. Nie dopuścić do wrzenia! Zdjąć rondelek z ognia i zmiksować blenderem na gładko. Wymieszać z oliwą truflową. Przed podaniem lekko przestudzić.
Polędwicę pokroić w drobną kosteczkę, przełożyć do miski. Wymieszać z oliwą truflową. Podawać na kremie truflowym z piklami z topinamburu i listkami rukwi.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W