Buraczki z kremem ziemniaczanym
- Seria kulinarna:
- Apetyt na Skandynawię 3 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 600 g małych buraczków odmiany żółtej i pasiastej – ugotowanych, obranych, przekrojonych na pół
- szczypta tymianku cytrynowego
- 3 łyżki oleju rzepakowego, tłoczonego na zimno
- 2 czerwone małe buraczki – surowe
- sok z jednej cytryny
- 4 liście kapusty szpiczastej
- 2 dymki
- 1 gałązka tymianku cytrynowego
- 1 łyżka oleju rzepakowego, tłoczonego na zimno
Krem ziemniaczany
- 200 g ziemniaków
- 3 łyżki śmietanki kremówki
- 3 łyżki oleju rzepakowego, tłoczonego na zimno
Do podania
- 100 g wędzonego twarogu
- 8 kromek białego chleba
- 2 łyżki masła
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Posiekać listki tymianku. Ugotowane buraczki umieścić w misce, posypać tymiankiem oraz solą, polać olejem.
Surowe buraczki zetrzeć na drobnej tarce, wymieszać z sokiem z cytryny.
Ziemniaki obrać, pokroić na równej wielkości kawałki. Włożyć do garnka, zalać taką ilością wody, by ledwie je przykrywała. Gotować pod przykryciem, aż ziemniaki będą całkowicie miękkie. Zlać większą część wody, dodać śmietankę, wymieszać na gładki krem. Posolić do smaku.
Liście kapusty porwać lub pokroić na duże kawałki, dymki przekroić wzdłuż na pół. Usmażyć na odrobinie oleju na rozgrzanej patelni, posolić do smaku.
Kromki chleba pokroić w kostkę, usmażyć na maśle na złoto.
Na dno głębokiego talerza nałożyć trochę kremu ziemniaczanego. Umieścić na nim gotowane buraczki, łyżkę startych surowych buraczków, liście kapusty i dymkę. Na wierzchu położyć grzanki oraz pokruszony twaróg.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź