Bagna cauda - gorący sos z czosnkiem i anchois

Bagna cauda - gorący sos z czosnkiem i anchois
Oceń przepis:
43 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni (odc.1)
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka oliwy
  • 1/2 główki czosnku
  • 10 filetów anchois w oliwie
  • ew. 1szklanka śmietanka kremówki lub 0,5 butelki czerwonego wytrawnego wina
Warzywa do maczania: (pokrojone w słupki)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przelicznik produktów
Wybierz produkt


1 szklanka ma pojemność 250 ml

1 łyżka ma pojemność 15 ml

1 łyżeczka ma pojemność 5 ml

Przelicznik wag

jednostka

jednostka
gram
Przelicznik pojemności

jednostka

jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur

Przelicznik foremek
Twoja foremka

Foremka z przepisu

Przygotowanie:

Czosnek obrać i posiekać. Poddusić go powoli na maśle, nie rumienić. Anchois
posiekać lub rozgnieść widelcem. Stopniowo dodawać oliwę i anchois do masła
z czosnkiem, cały czas mieszać. Na wolnym ogniu smażyć, aż anchois się rozmaślą, ewentualnie zmiksować je mikserem.

W wersji ze śmietanką:
Dodać szklankę kremówki i gotować razem na wolnym ogniu, aż sos trochę odparuje, doprawić pieprzem.

W wersji z czerwonym winem:
Pół butelki wina zredukować do 1 szklanki i dodać do sosu podstawowego, gotować razem, aż sos zgęstnieje.

Gotowy sos wlać do garnka do fondue i ustawić na podgrzewaczu. Podawać z warzywami do maczania i chlebem lub jako sos do mięsa.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA