Bagna cauda - gorący sos z czosnkiem i anchois
Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni (odc.1)
- Rodzaj dania:
- Sosy, kremy, pasty
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka oliwy
- 1/2 główki czosnku
- 10 filetów anchois w oliwie
- ew. 1szklanka śmietanka kremówki lub 0,5 butelki czerwonego wytrawnego wina
Warzywa do maczania: (pokrojone w słupki)
- seler naciowy
- marchew
- papryka
- ogórki
- rzodkiewki
- ugotowane w mundurkach ziemniaki
- różyczki brokułów lub kalafiora
- chleb
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Czosnek obrać i posiekać. Poddusić go powoli na maśle, nie rumienić. Anchois
posiekać lub rozgnieść widelcem. Stopniowo dodawać oliwę i anchois do masła
z czosnkiem, cały czas mieszać. Na wolnym ogniu smażyć, aż anchois się rozmaślą, ewentualnie zmiksować je mikserem.
W wersji ze śmietanką:
Dodać szklankę kremówki i gotować razem na wolnym ogniu, aż sos trochę odparuje, doprawić pieprzem.
W wersji z czerwonym winem:
Pół butelki wina zredukować do 1 szklanki i dodać do sosu podstawowego, gotować razem, aż sos zgęstnieje.
Gotowy sos wlać do garnka do fondue i ustawić na podgrzewaczu. Podawać z warzywami do maczania i chlebem lub jako sos do mięsa.
posiekać lub rozgnieść widelcem. Stopniowo dodawać oliwę i anchois do masła
z czosnkiem, cały czas mieszać. Na wolnym ogniu smażyć, aż anchois się rozmaślą, ewentualnie zmiksować je mikserem.
W wersji ze śmietanką:
Dodać szklankę kremówki i gotować razem na wolnym ogniu, aż sos trochę odparuje, doprawić pieprzem.
W wersji z czerwonym winem:
Pół butelki wina zredukować do 1 szklanki i dodać do sosu podstawowego, gotować razem, aż sos zgęstnieje.
Gotowy sos wlać do garnka do fondue i ustawić na podgrzewaczu. Podawać z warzywami do maczania i chlebem lub jako sos do mięsa.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia włoska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W