Lody karmelowe i pistacjowe

Przygotował:
Sugarlady Agata Stankiewicz
- Seria kulinarna:
- Słodka jak Sugar 3 (odc. 3)
- Trudność:
- średnie
- Rodzaj dania:
- Lody
Składniki:
- Lody karmelowe:
- 140 g cukru
- 500 ml śmietanki 30%
- laska wanilii lub 1 łyżka pasty waniliowej
- 2 łyżki sosu sojowego i 1 łyżeczka soli
- 6 żółtek + łyżka cukru
Lody pistacjowe:
- 4 żółtka
- 80 g cukru
- 100 g pasty pistacjowej
- 400 ml śmietanki 30%
- 100 g mleka
- ½ płaskiej łyżeczki soli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zacznij od lodów karmelowych. Żółtka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę. Pod koniec ubijania dodaj ziarnka z laski wanilii.
140 g cukru wsyp na patelnię i skarmelizuj go, ciągle mieszając. W osobnym garnku podgrzej śmietankę i wrzuć do niej laskę wanilii. Dolej ciepłą śmietankę do karmelu. Dolej sos sojowy i dodaj sól. Masę karmelową powolnym strumieniem dolewaj do ubitych żółtek, cały czas mieszając.
Masę przelej z powrotem do garnka i podgrzewaj ją do osiągnięcia temperatury 82 stopni C. Masę wystudź i przelej do misy miksera. Po wystudzeniu włóż misę z lodami do zamrażarki na 1 h. Po godzinie wyjmij misę i przemiksuj lody. Później powtarzaj tę czynność co 30 minut przez 3 godziny. Łącznie kolejne 6 razy.
Lody pistacjowe robi się w podobny sposób. Żółtka ubij z cukrem na puszystą masę, najlepiej w mikserze. Do garnka wlej mleko i śmietankę. Dodaj pastę pistacjową i podgrzej całość, cały czas mieszając.
Do ubitych żółtek powolnym strumieniem dolej masę pistacjową. Przelej do garnka i podgrzej, aż trochę zgęstnieje. Z powrotem przelej do misy miksera. Wystudź i wstaw do zamrażarki na 1 h. Po godzinie przemiksuj lody. Później powtarzaj tę czynność co 30 minut przez 3 godziny. Łącznie kolejne 6 razy.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź