Lody karmelowe i pistacjowe

Lody karmelowe i pistacjowe
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 4.50

Przygotował:

Sugarlady Agata Stankiewicz

Seria kulinarna:
Słodka jak Sugar 3 (odc. 3)
Trudność:
średnie
Rodzaj dania:
Lody

Składniki:

  • Lody karmelowe:
  • 140 g cukru
  • 500 ml śmietanki 30%
  • laska wanilii lub 1 łyżka pasty waniliowej
  • 2 łyżki sosu sojowego i 1 łyżeczka soli
  • 6 żółtek + łyżka cukru
Lody pistacjowe:
  • 4 żółtka
  • 80 g cukru
  • 100 g pasty pistacjowej
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 100 g mleka
  • ½ płaskiej łyżeczki soli

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zacznij od lodów karmelowych. Żółtka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę. Pod koniec ubijania dodaj ziarnka z laski wanilii.

140 g cukru wsyp na patelnię i skarmelizuj go, ciągle mieszając. W osobnym garnku podgrzej śmietankę i wrzuć do niej laskę wanilii. Dolej ciepłą śmietankę do karmelu. Dolej sos sojowy i dodaj sól. Masę karmelową powolnym strumieniem dolewaj do ubitych żółtek, cały czas mieszając. 

Masę przelej z powrotem do garnka i podgrzewaj ją do osiągnięcia temperatury 82 stopni C. Masę wystudź i przelej do misy miksera. Po wystudzeniu włóż misę z lodami do zamrażarki na 1 h. Po godzinie wyjmij misę i przemiksuj lody. Później powtarzaj tę czynność co 30 minut przez 3 godziny. Łącznie kolejne 6 razy.

Lody pistacjowe robi się w podobny sposób. Żółtka ubij z cukrem na puszystą masę, najlepiej w mikserze. Do garnka wlej mleko i śmietankę. Dodaj pastę pistacjową i podgrzej całość, cały czas mieszając.

Do ubitych żółtek powolnym strumieniem dolej masę pistacjową. Przelej do garnka i podgrzej, aż trochę zgęstnieje. Z powrotem przelej do misy miksera. Wystudź i wstaw do zamrażarki na 1 h. Po godzinie przemiksuj lody. Później powtarzaj tę czynność co 30 minut przez 3 godziny. Łącznie kolejne 6 razy.

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA