Kłącza pałki i mięso kurczaka pieczone w dole ziemnym
Oceń przepis:
Przygotował:
Łukasz Łuczaj
- Seria kulinarna:
- Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 5)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Przygotowanie:
Wykopać dół o głębokości 30 cm i średnicy ok. 60 cm.
(Dół ziemny - piekarnik ludzi pierwotnych)
Na wierzchu ułożyć równolegle suche gałązki, a na nich rozpalić duże ognisko. Gdy się porządnie rozpali - położyć na ognisku kilka dużych kamieni. W międzyczasie umyć pałkę i zebrać worek (ok. 50 l) trawy, liści paproci lub malin (unikając b. trujących roślin). Gdy ogień się dopali wygarnąć około połowę żaru, pozostawiając kamienie. Wrzucić 2/3 liści. W nich umieścić mięso i kłącza, przykryć resztą liści i przysypać ziemią, tak aby nie dochodziło powietrze. Jedzenie będzie gotowe po ok. 12 godzinach. W takim dole można przyrządzać dowolne mięsa i warzywa.
(Dół ziemny - piekarnik ludzi pierwotnych)
Na wierzchu ułożyć równolegle suche gałązki, a na nich rozpalić duże ognisko. Gdy się porządnie rozpali - położyć na ognisku kilka dużych kamieni. W międzyczasie umyć pałkę i zebrać worek (ok. 50 l) trawy, liści paproci lub malin (unikając b. trujących roślin). Gdy ogień się dopali wygarnąć około połowę żaru, pozostawiając kamienie. Wrzucić 2/3 liści. W nich umieścić mięso i kłącza, przykryć resztą liści i przysypać ziemią, tak aby nie dochodziło powietrze. Jedzenie będzie gotowe po ok. 12 godzinach. W takim dole można przyrządzać dowolne mięsa i warzywa.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W