Kłącza pałki i mięso kurczaka pieczone w dole ziemnym

Kłącza pałki i mięso kurczaka
Oceń przepis:
39 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Łukasz Łuczaj

Seria kulinarna:
Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 5)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wykopać dół o głębokości 30 cm i średnicy ok. 60 cm.
(Dół ziemny - piekarnik ludzi pierwotnych)
Na wierzchu ułożyć równolegle suche gałązki, a na nich rozpalić duże ognisko. Gdy się porządnie rozpali - położyć na ognisku kilka dużych kamieni. W międzyczasie umyć pałkę i zebrać worek (ok. 50 l) trawy, liści paproci lub malin (unikając b. trujących roślin). Gdy ogień się dopali wygarnąć około połowę żaru, pozostawiając kamienie. Wrzucić 2/3 liści. W nich umieścić mięso i kłącza, przykryć resztą liści i przysypać ziemią, tak aby nie dochodziło powietrze. Jedzenie będzie gotowe po ok. 12 godzinach. W takim dole można przyrządzać dowolne mięsa i warzywa.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA