Kruche ciastka z orzechów laskowych z tatarem z owoców leśnych i kremem mascarpone
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 4 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki
Składniki:
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 1/2 szkl. mąki z orzechów laskowych
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szkl. słodkiej śmietany
- Tatar z leśnych owoców:
- 1/2 szkl. malin
- 1/2 szkl. jeżyn
- 1/2 szkl. jagód
- 1/2szkl. porzeczek
- 1/2 szkl. poziomek
- 5 listków świeżej mięty
- Krem:
- 250 g mascarpone
- 2 żółtka
- 4 czubate łyżki cukru pudru
- laska wanilii
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Orzechy upraż i obierz ze skórki, następnie zmiksuj w młynku na konsystencję mąki. Do malaksera wsyp mąkę z orzechów, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Dodaj masło i śmietanę. Zagnieć wszystkie składniki. Ciasto wstaw do lodówki na 2 godziny. Ze schłodzonego ciasta przy pomocy ringu uformuj na blaszce płaskie ciasteczka. Piecz je w 200 stopniach przez 15 minut. Przygotuj krem. W misce utrzyj żółtka. Do napowietrzonych żółtek dodaj wanilię, cukier puder i mascarpone. Wszystkie składniki dokładnie utrzyj na gładki krem. Przygotuj owocowy tatar. Owoce, poza porzeczkami posiekaj i wymieszaj. Dodaj posiekaną miętę. Złóż ciastko. Na ciastko nałóż krem i owocowy tatar przykryj drugim ciastkiem. Wierzch udekoruj kremem i owocami. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania na walentynki
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W