Zupa z soczewicy
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia turecka (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia turecka
- Ilość porcji:
- 4
Składniki:
- 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1 marchew
- 2 nieduże ziemniaki
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- oliwa
- (opcjonalnie pul biber lub łyżeczka ostrej papryki)
- duża szczypta mielonego kminku i kolendry
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Soczewicę płuczemy i odsączamy na sicie, marchew i ziemniaki kroimy w podobnej wielkości kostkę. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę i czosnek pokrojony w plastry przesmażamy na 3-4 łyżkach oliwy, jak tylko cebula zmięknie i zrobi się szklista, dorzucamy marchew i ziemniaki.
Następnie dodajemy soczewicę, zalewamy całość gorącym bulionem lub wodą, przykrywamy i gotujemy ok. 30-40 min. Soczewica powinna zmięknąć i się lekko rozpadać. Dodajemy przyprawy, miksujemy całość blenderem i serwujemy posypane pul biber lub ostrą papryką, skrapiamy sokiem z cytryny.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W