Sałatka z makaronu orzo, cukinią, kozim serem i bakaliami
Oceń przepis:
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- David w Europie 2 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki
Składniki:
- 250 g makaronu orzo (w kształcie ryżu)
- ½ cukinii średniej wielkości pokrojonej w kostkę
- garść świeżego lub mrożonego zielonego groszku
- 4 łyżki prażonych orzechów włoskich,
- 4 łyżki prażonych pestek dyni
- 4 łyżki prażonych słonecznika
- 2 łyżki rodzynek (wcześniej namoczonych)
- 10 liści świeżej bazylii drobno posiekanej
- 10 liści mięty drobno posiekanej
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- sok z ½ cytryny
- szczypiorek drobno posiekany
- 1 mały okrągły francuski twardy ser kozi – Crottin de Chavignol
- sól
- kolorowy pieprz z młynka
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ugotuj makaron wg instrukcji podanej na opakowaniu. Odcedź i opłucz pod zimną wodą. Przełóż do miski i odstaw na bok.
Wymieszaj oliwę z oliwek z sokiem z cytryny i polej tak uzyskanym sosem makaron.
Dodaj do miski z makaronem cukinię, groszek, (jeśli używasz mrożonego, wrzuć go wcześniej do gotującego się makaronu na dwie minuty przed odcedzeniem), prażone bakalie, rodzinki oraz bazylię i miętę.
Wymieszaj całość, dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem, posyp tartym kozim serem oraz szczypiorkiem.
Wymieszaj oliwę z oliwek z sokiem z cytryny i polej tak uzyskanym sosem makaron.
Dodaj do miski z makaronem cukinię, groszek, (jeśli używasz mrożonego, wrzuć go wcześniej do gotującego się makaronu na dwie minuty przed odcedzeniem), prażone bakalie, rodzinki oraz bazylię i miętę.
Wymieszaj całość, dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem, posyp tartym kozim serem oraz szczypiorkiem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W