Zupa z czerwoną pastą curry i masłem orzechowym
Oceń przepis:
Składniki:
- 2 duże bataty
- 1 szklanka masła orzechowego
- 1 łyżka czerwonej pasty curry
- 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryczka chili
- 1 mała cebula
- 700 ml bulionu drobiowego
- 1 l mleka kokosowego
- makaron gniazdka wstążki
- 1/2 szklanki orzeszków ziemnych
- pieczywo tostowe pełnoziarniste
- 2 łyżki masła
- świeża bazylia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Bataty umyj i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 50 minut. Obierz cebulę i ząbek czosnku. Na dno mocno rozgrzanego garnka wlej olej z orzeszków ziemnych i wrzuć drobno pokrojone: cebulę, czosnek i papryczkę chili. Gdy się usmażą dodaj łyżkę czerwonej pasty curry. Wymieszaj. Całość zalej bulionem drobiowym i mlekiem kokosowym, które trochę złagodzi smak. Poczekaj, aż się zagotuje. Bataty wyjmij z piekarnika i przekrój wzdłuż. Łyżką wybierz miąższ i przełóż do miski i ugnieć na purée. Dodaj do zupy bataty i łyżkę masła orzechowego i zmiksuj. Do garnka dodaj makaron wstążki i gotuj ok. 8 minut, aż makaron będzie al dente. W międzyczasie na patelni rozpuść masło i usmaż tosty z masłem orzechowym. Usmażone tosty pokrój w trójkąty. Zupę podawaj z solonymi orzeszkami ziemnymi, świeżymi listkami bazylii i tostami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zupy
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W