Zupa z czerwoną pastą curry i masłem orzechowym

Zupa z czerwoną pastą curry i masłem orzechowym
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Kinga Paruzel

Seria kulinarna:
Z.U.P.A. 2 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Bataty umyj i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 50 minut. Obierz cebulę i ząbek czosnku. Na dno mocno rozgrzanego garnka wlej olej z orzeszków ziemnych i wrzuć drobno pokrojone: cebulę, czosnek i papryczkę chili. Gdy się usmażą dodaj łyżkę czerwonej pasty curry. Wymieszaj. Całość zalej bulionem drobiowym i mlekiem kokosowym, które trochę złagodzi smak. Poczekaj, aż się zagotuje. Bataty wyjmij z piekarnika i przekrój wzdłuż. Łyżką wybierz miąższ i przełóż do miski i ugnieć na purée. Dodaj do zupy bataty i łyżkę masła orzechowego i zmiksuj. Do garnka dodaj makaron wstążki i gotuj ok. 8 minut, aż makaron będzie al dente. W międzyczasie na patelni rozpuść masło i usmaż tosty z masłem orzechowym. Usmażone tosty pokrój w trójkąty. Zupę podawaj z solonymi orzeszkami ziemnymi, świeżymi listkami bazylii i tostami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA