Galaretka karmelowa
Oceń przepis:
Przygotował:
Jacek Sikora
- Seria kulinarna:
- Słodki drań Urodziny dziecięce (odc.2)
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 325 g cukru
- 500 g truskawek
- 100 g orzechów laskowych
- 10 g żelatyny
- 300 ml mleka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 300 ml śmietany 36%
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Truskawki zmiksuj z cukrem (100 g). Żelatynę namocz w miseczce z wodą, aż utworzy żel. Orzechy laskowe upraż na patelni. Następnie otrzyj je ze skórki na ściereczce. W rondlu rozpuść cukier (100 g) i 50 ml wody. Podgrzewaj, aż utworzą karmel. Wrzuć orzechy i zamieszaj, aby całe pokryły się karmelem. Gdy są jeszcze gorące rozsmaruj je na posmarowanej olejem blasze. W tym samym rondlu rozpuść 125 g cukru z 50 ml wody. Gotuj, aż utworzą karmel. Dolej mleko, cukier waniliowy i śmietanę. Zagotuj. Zdejmij z ognia i dodaj namoczoną żelatynę. Mieszaj, aż cała żelatyna się rozpuści. Masę wlewaj do metalowych lub silikonowych foremek lub dużej formy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W