Krokiety z mąki fasolowej
Przygotował:
Matteo Brunetti
- Seria kulinarna:
- Bitwa na smaki: David vs Matteo (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 50 g mąki z fasoli (ew. z ciecierzycy)
- 200 g wody
- 5 g oliwy extra virgin
- 50 g włoskiej mortadeli (1 duży plaster do krojenia w kostkę)
- 2 jajka
- bułka tarta
- 25 g solonych pistacji
- 2-3 brzoskwinie
- 2 l oleju do smażenia
- 1 ziemniak
- świeży tymianek
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mąkę przesiej, wymieszaj z wodą, oliwą i odrobiną soli. Smaż na patelni, przez ok. 15-20 minut, przestudź. Mortadelę pokrój w kostkę i wymieszaj z ostudzoną masą. Uformuj krokiety i wstaw do zamrażalnika na 15 minut. Wyciągnij, obtocz w rozmąconych jajkach i w bułce tartej. Wstaw do zamrażalnika na kolejne 10 minut.
W tym czasie obierz ziemniaka, pokrój na kawałki i ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku. Do wrzątku wrzuć również brzoskwinie na kilkanaście sekund, zahartuj w zimnej wodzie. Połowę brzoskwiń zmiksuj razem z ziemniakami na gładki krem. Pozostałe brzoskwinie pokrój w małą kostkę, wymieszaj z pistacjami, oliwą i pieprzem.
Krokiety usmaż w oleju rozgrzanym do 180º C, za złoty kolor. Podawaj z sosem ziemniaczano-brzoskwiniowym i salsą brzoskwiniowo-pistacjową.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź