Sałatka z kalafiora, jarmużu, włoskiej szynki speck i frytek z polenty
Oceń przepis:
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- David w Europie 2 (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 1 szklanka kaszy kukurydzianej polenta
- 1 łyżka świeżego rozmarynu drobno posiekanego
- 50 g startego sera Gran Padano
- 10 liści jarmużu pokrojonego w paski
- kilka różyczek surowego kalafiora
- kilka cienkich plastrów wędzonej włoskiej szynki speck
- ½ ostrej papryczki drobno posiekanej
- 1 łyżka natki pietruszki drobno posiekanej
- 1 łyżka prażonych orzechów piniowych
- 2 kwiaty cukinii
- 50 g startego sera Asiago
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 4 łyżki oliwy z oliwek plus 1 łyżka do jarmużu
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ugotuj polentę według instrukcji podanej na opakowaniu. Na koniec dodaj Gran Padano i rozmaryn, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wlej polentę do prostokątnej foremki i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Następnie pokrój polentę na grube paski przypominające frytki, obtocz je w suchej kaszy kukurydzianej i podsmaż na oliwie z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.
Wymieszaj liście jarmużu z odrobiną soli i oliwy. Dodaj różyczki kalafiora, speck, prażone orzechy, natkę pietruszki i wymieszaj.
Połącz 4 łyżki oliwy z oliwek z łyżką octu balsamicznego. Dopraw solą i dodaj ostrą papryczkę, wymieszaj. Wlej sos do sałatki i wymieszaj. Na koniec dodaj frytki z polenty, kwiaty cukinii i posyp serem Asiago.
Wlej polentę do prostokątnej foremki i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Następnie pokrój polentę na grube paski przypominające frytki, obtocz je w suchej kaszy kukurydzianej i podsmaż na oliwie z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.
Wymieszaj liście jarmużu z odrobiną soli i oliwy. Dodaj różyczki kalafiora, speck, prażone orzechy, natkę pietruszki i wymieszaj.
Połącz 4 łyżki oliwy z oliwek z łyżką octu balsamicznego. Dopraw solą i dodaj ostrą papryczkę, wymieszaj. Wlej sos do sałatki i wymieszaj. Na koniec dodaj frytki z polenty, kwiaty cukinii i posyp serem Asiago.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki
Kuchnia włoska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W