Cytrynowa panna cotta
Oceń przepis:
Przygotował:
Matteo Brunetti
- Seria kulinarna:
- Bitwa na smaki: David vs Matteo 2 (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 2-3 płatki żelatyny
- 250 g mleka
- 250 g świeżej śmietany 30% (nie UHT)
- 95 g cukru białego drobnego¬ ¬¬
- 8 g małych kaparów, odsolonych
Na sos:
- 6 cytryn
- 100 g cukru
- ½ łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- świeży tymianek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Gotuj mleko, aż pojawią się pierwsze bąbelki, dodaj śmietanę, 45 g cukru i kapary. Zdejmij z ognia i blenduj, dodając żelatynę (1,5 płatka lub 2, żeby trochę zostało). Przetrzyj przez sitko i przelej masę do 4 foremek, pucharków lub szklanek. Wstaw do lodówki, żeby masa stężała.
Przygotuj sos. Przekrój cytryny na pół i wyciśnij na wyciskarce, uzyskując jak najwięcej soku. Do rondelka z wyciśniętym sokiem dosyp cukier i podgrzej. Wymieszaj limoncello ze skrobią ziemniaczaną, dolej do rondelka. Podgrzewaj przez chwilę, następnie odstaw do wystygnięcia.
Udekoruj gotową panna cottę sosem, kaparami i tymiankiem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W