Muffaletta
Przygotował:
Adam Liaw
- Seria kulinarna:
- Na tropie nowych smaków: Antypody (odc. 7)
- Trudność:
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Dania z grilla
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
-
60 ml (¼ szklanki) oliwy z oliwek
- 1 bakłażan, pokrojony w 1 cm plasterki
- 2 szklanki młodego szpinaku
- 1 szklanka liści bazylii
- bochenek chleba na zakwasie o średnicy 22 cm
- zestaw serów (np. mozzarella lub świeże pecorino)
- zestaw wędlin (takie jak prosciutto, sopressa lub coppa)
- 1 duża pieczona czerwona papryka, pokrojona
- nadziewane zielone oliwki, do serwowania
-
Sałatka z oliwek
- ½ szklanki Giardiniery (włoskie marynowane warzywa), grubo posiekane
- ¼ szklanki zielonych oliwek, posiekanych
- ¼ szklanki oliwek kalamata, posiekanych
- 60 ml (¼ szklanka) oliwy z oliwek
- 1 filet z anchois, drobno posiekany
- ¼ szklanki pieczonej papryki, posiekanej
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- świeżo zmielony czarny pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na dużej patelni rozgrzej olej. Usmaż plasterki bakłażana na złocisty kolor. Zdejmij z patelni i zostaw do ostygnięcia.
Wymieszaj szpinak z bazylią.
Aby zrobić sałatkę oliwną, wymieszaj wszystkie składniki.
Odkrój wieczko z chleba i wydrąż ze środka bochenka jak najwięcej miąższu. Zachowaj go na inną okazję. Nakładaj do środka składniki warstwami. Zacznij od szpinaku i bazylii, potem naprzemiennie wędliny, sery i warzywa. Upewnij się, że każda kolejna warstwa przykrywa poprzednią. Pośrodku bochenka połóż grubą warstwę sałatki oliwnej. Następnie nałóż resztę szpinaku z bazylią. Na wierzch połóż odkrojone wieczko, przykryj ściereczką i zwiąż sznurkiem, ściskając mocno cały bochenek. Połóż go na blacie i przyciśnij czymś ciężkim na 2 godziny.
Krój muffalettę w trójkąty i serwuj.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź