Grzanka ze szczawiem, karmelizowaną cebulą i smażonymi ślimakami
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 4 (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
Składniki:
- ciabatta
- puszka ślimaków ok. 200 g
- 2 czerwone cebule
- 100 g cukru
- 300 g kurek
- 3 ząbki czosnku
- łyżka masła
- sól
- pieprz
- 50 ml octu balsamicznego
- cytryna
- 50 ml oliwy
- łyżka miodu
- garść liści musztardowca
- garść szczawiu
- garść szczypiorku czosnkowego
- kilka kwiatów i lisktów bazylii
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pokrojoną cebulę wsyp na patelnię i zasyp cukrem. Do skarmelizowanej cebuli dodaj masło i pozostałe składniki - pokrojone kurki i czosnek. Składniki dopraw solą i pieprzem. Dodaj ocet balsamiczny. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj ślimaki i całość podsmaż.
Świetnym dodatkiem do grzanki będzie sałatka z ziół. Do miski wyciśnij sok z cytryny, dodaj oliwę, miód i starty czosnek. Dressing wymieszaj. Dodaj liście musztardowa, szczaw, szczypior i kwiaty bazylii. Przygotuj grzankę. Przekrój ciabattę, natrzyj ją oliwą, czosnkiem i ugrilluj. Na ciabattę nałóż ślimaki i ziołową sałatkę. Smacznego!
Świetnym dodatkiem do grzanki będzie sałatka z ziół. Do miski wyciśnij sok z cytryny, dodaj oliwę, miód i starty czosnek. Dressing wymieszaj. Dodaj liście musztardowa, szczaw, szczypior i kwiaty bazylii. Przygotuj grzankę. Przekrój ciabattę, natrzyj ją oliwą, czosnkiem i ugrilluj. Na ciabattę nałóż ślimaki i ziołową sałatkę. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W