Makaron z prawdziwkami
Oceń przepis:
Przygotował:
Maryla Musidłowska
- Seria kulinarna:
- Maryla al dente (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 4 szalotki
- 4 ząbki czosnku
- 100 g masła
- 6 ziarenek jałowca
- skórka otarta z jednej cytryny
- 600 g prawdziwków (mogą być mrożone)
- 300 ml śmietanki 30 %
- 100 ml Martini extra dry
- gałązka świeżego rozmarynu
- sól
- pieprz
- makaron orkiszowy
- kolanka lub świderki 400 g
- sól do gotowania makaronu
- 100 g pecorino lub sera bursztyn
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Nastaw wodę na makaron. Obierz i posiekaj szalotkę i czosnek. Utłucz w moździerzu jałowiec. W rondlu rozpuść masło, dodaj czosnek, szalotkę i jałowiec. Duś aż szalotka i czosnek się zeszklą. Dodaj grzyby, wermut, połowę skórki cytrynowej i igiełek rozmarynu. Kiedy płyn odparuje wlej śmietankę. Odparuj, aż sos zgęstnieje. Dodaj resztę skórki i rozmarynu. Dopraw solą i pieprzem. Posól wodę na makaron i ugotuj go al dente (ok. 5 minut) Połącz odcedzony makaron z sosem. Podawaj ze świeżo utartym pecorino, albo serem bursztyn.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W