Makaron z prawdziwkami

Makaron z grzybami
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Maryla Musidłowska

Seria kulinarna:
Maryla al dente (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 4 szalotki
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 g masła
  • 6 ziarenek jałowca
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 600 g prawdziwków (mogą być mrożone)
  • 300 ml śmietanki 30 %
  • 100 ml Martini extra dry
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • sól
  • pieprz
  • makaron orkiszowy
  • kolanka lub świderki 400 g
  • sól do gotowania makaronu
  • 100 g pecorino lub sera bursztyn

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Nastaw wodę na makaron. Obierz i posiekaj szalotkę i czosnek. Utłucz w moździerzu jałowiec. W rondlu rozpuść masło, dodaj czosnek, szalotkę i jałowiec. Duś aż szalotka i czosnek się zeszklą. Dodaj grzyby, wermut, połowę skórki cytrynowej i igiełek rozmarynu. Kiedy płyn odparuje wlej śmietankę. Odparuj, aż sos zgęstnieje. Dodaj resztę skórki i rozmarynu. Dopraw solą i pieprzem. Posól wodę na makaron i ugotuj go al dente (ok. 5 minut) Połącz odcedzony makaron z sosem. Podawaj ze świeżo utartym pecorino, albo serem bursztyn.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA