Zupa jarzynowa z kiełbasą, młodym jarmużem i francuskimi kluskami
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 4 (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
Składniki:
- seler naciowy
- korzeń selera
- 2 marchewki
- por
- czerwona cebula
- 3 pomidory
- 2 łyżki dużych oliwek
- 2 polskie długodojrzewające pikantne kiełbaski
- łyżeczka ziaren kolendry
- 3-4 suszone pomidory bez zalewy
- 2 gałązki rozmarynu
- sól
- pieprz
- 1,5 l wody
- smalec do smażenia
- jarmuż
- Kluseczki:
- 2 żółtka
- 60 g zimnego masła
- pół szklanki mąki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Warzywa pokrój na cienkie plasterki. Na smalcu podsmaż ziarna kolendry i suszone pomidory. Następnie dodaj pokrojone warzywa, zielone oliwki, kawałki kiełbasy, pomidory i gałązki rozmarynu. Składniki zalej wodą, zamieszaj i gotuj przez 40 minut. Na koniec do zupy dodaj pokrojony jarmuż.
Idealnym dodatkiem do zupy będą francuskie kluseczki. Zimne masło utrzyj w misce, następnie dodaj żółtka i połącz je z masłem. Na koniec dodaj sól i przesianą mąkę. Utrzyj wszystkie składniki na ciasto. Za pomocą łyżeczek uformuj kluseczki. Gotuj je w osolonej wodzie do momentu, aż wypłyną. Zupę podawaj z kluseczkami. Smacznego!
Idealnym dodatkiem do zupy będą francuskie kluseczki. Zimne masło utrzyj w misce, następnie dodaj żółtka i połącz je z masłem. Na koniec dodaj sól i przesianą mąkę. Utrzyj wszystkie składniki na ciasto. Za pomocą łyżeczek uformuj kluseczki. Gotuj je w osolonej wodzie do momentu, aż wypłyną. Zupę podawaj z kluseczkami. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W