Tarta z pomarańczami

Tarta z pomarańczami
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 3.20

Przygotował:

Jacek Sikora

Seria kulinarna:
Słodki drań 2 (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 4 pomarańcze
  • 250 g serka twarogowego
  • laska wanilii
  • 2 łyżki posiekanych orzeszków pistacjowych

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozmrożone ciasto układam w tartownicy. W miseczce szybko rozmącę jajko i za pomocą pędzelka rozsmarować je po całej powierzchni. Posypać ciasto 2 łyżkami cukru brązowego i nakłuć całość tarty widelcem, aby ciasto w piekarniku za bardzo nie wyrosło. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Będzie się piekło ok. 20 – 25 minut. Do miseczki z serkiem wcisnąć sok z jednej pomarańczy. Serek roztrzepać z sokiem i miąższem wanilii. Gdy ciasto się upiecze, docisnąć je i odstawić do ostygnięcia. Pomarańcze wrzucić na chwilę do gotującej się wody, a potem pokroić je w plasterki. Na ostudzone ciasto nałożyć krem i pomarańcze. Całość posypać pistacjami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA