Tarta z pomarańczami
Oceń przepis:
Przygotował:
Jacek Sikora
- Seria kulinarna:
- Słodki drań 2 (odc.6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru brązowego
- 4 pomarańcze
- 250 g serka twarogowego
- laska wanilii
- 2 łyżki posiekanych orzeszków pistacjowych
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozmrożone ciasto układam w tartownicy. W miseczce szybko rozmącę jajko i za pomocą pędzelka rozsmarować je po całej powierzchni. Posypać ciasto 2 łyżkami cukru brązowego i nakłuć całość tarty widelcem, aby ciasto w piekarniku za bardzo nie wyrosło. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Będzie się piekło ok. 20 – 25 minut. Do miseczki z serkiem wcisnąć sok z jednej pomarańczy. Serek roztrzepać z sokiem i miąższem wanilii. Gdy ciasto się upiecze, docisnąć je i odstawić do ostygnięcia. Pomarańcze wrzucić na chwilę do gotującej się wody, a potem pokroić je w plasterki. Na ostudzone ciasto nałożyć krem i pomarańcze. Całość posypać pistacjami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W