Pain perdu z czekoladą i owocami

Pain perdu z czekoladą i owocami
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
Bitwa na smaki: David vs Matteo (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 4 kromki brioszki, chałki lub czerstwego chleba, o grubości ok 3 cm
  • 1,5 szklanki mleka 3,2% lub ulubionego napoju roślinnego (owsiany, migdałowy)
  • 2 jajka od kury z wolnego wybiegu
  • laska wanilii lub ekstrakt z wanilii
  • łyżka masła klarowanego do smażenia
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady 70%
  • 2 dojrzałe banany
  • cukier puder lub syrop klonowy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Banany obierz i rozgnieć widelcem. Pół tabliczki czekolady posiekaj nożem. Natnij każdą kromkę i zrób w niej małą kieszonkę. Wypełnij kieszonki zagniecionymi bananami i kawałkami czekolady.

Ubij jajka w głębokim talerzu, dodaj napój roślinny i wymieszaj. Namocz kromki brioszki przez chwilę z obu stron i od razu przełóż na rozgrzaną patelnię. Smaż na maśle klarowanym kilka minut z obu stron na złoty kolor. Wyciągnij z patelni i przełóż gotowe na talerzyki.

Serwuj z cukrem pudrem lub syropem klonowym.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA