Zupa jarzynowa z czerwoną soczewicą
Oceń przepis:
Przygotował:
Jola Słoma
- Seria kulinarna:
- Zimowe ATELIER SMAKU (odc.6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Zupy
Składniki:
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 250 ml przecieru pomidorowego
- 1/2 kg ziemniaków
- 10 dag marchwi
- 10 dag pietruszki
- 5 dag selera
- 1 czerwona papryka
- 1 liść kapusty pekińskiej lub włoskiej
- 1 łyżka kminku mielonego
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki szałwii
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka soli
- 4 łyżki oleju
- 2,5 litra wody
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do gotującej się wody wrzucamy soczewicę. Po kolei dorzucamy do zupy pokrojoną resztę warzyw, zaczynając od tych, które gotują się najdłużej. Podsmażamy na oleju seler utarty na tarce o grubych oczkach z kminkiem i wrzucamy do zupy. Dodajemy przyprawy i gotujemy aż soczewica i warzywa zmiękną, wtedy solimy dodajemy przecier pomidorowy. Gotujemy jeszcze kilka miniut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W