Smażone tosty z szynką i mozzarellą
Oceń przepis:
Przygotował:
Matteo Brunetti
- Seria kulinarna:
- Bitwa na smaki: David vs Matteo (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 8 plastrów chleba tostowego
- sól
- pieprz
- 2 l oleju do smażenia
- 3 kule mozzarella di buffala
- 50 g prosciutto cotto
- 4 anchois
- 3 jajka
- 200 ml mleka
- bułka tarta
- kilka listków bazylii
Dip pistacjowy:
- 200 g niesolonych pistacji (200 g bez skorup, jeżeli z skorupami to 250 g)
- 40 g parmezanu
- pół ząbka czosnek
- 5-6 listków bazylii
- sól i pieprz
- skórka z połówki cytryny
- 100 g oliwy extra virgin
- 100 ml lodowatej wody
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zacznij od dipa. Pistacje obgotuj we wrzątku, ok 5 min. Obierz ze skórki i zmiksuj z resztą składników.
Mozzarellę odsącz zachowując płyn, pokrój w grube plastry. W misce wymieszaj wodę z mozzarelli, jajka i mleko. Pomiędzy dwie kromki chleba włóż plaster szynki, plaster mozzarelli, anchois, dopraw solą i pieprzem. W ten sposób przygotuj 4 kanapki. Odkrój brzegi (skórkę), zamocz w mieszaninie mleka i jajek, palcami sklej brzegi. Obtocz w bułce tartej. Smaż w oleju rozgrzanym do 180 stopni C, na złoty kolor. Odsącz z nadmiaru tłuszczu. Podawaj gorące z dodatkiem dipu pistacjowego, udekorowane listkami bazylii.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W