Smażone tosty z szynką i mozzarellą

Smażone tosty z szynką i mozzarellą
Oceń przepis:
103 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Matteo Brunetti

Seria kulinarna:
Bitwa na smaki: David vs Matteo (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 8 plastrów chleba tostowego
  • sól
  • pieprz
  • 2 l oleju do smażenia
  • 3 kule mozzarella di buffala
  • 50 g prosciutto cotto
  • 4 anchois
  • 3 jajka
  • 200 ml mleka
  • bułka tarta
  • kilka listków bazylii
Dip pistacjowy:
  • 200 g niesolonych pistacji (200 g bez skorup, jeżeli z skorupami to 250 g)
  • 40 g parmezanu
  • pół ząbka czosnek
  • 5-6 listków bazylii
  • sól i pieprz
  • skórka z połówki cytryny
  • 100 g oliwy extra virgin
  • 100 ml lodowatej wody

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zacznij od dipa. Pistacje obgotuj we wrzątku, ok 5 min. Obierz ze skórki i zmiksuj z resztą składników.

Mozzarellę odsącz zachowując płyn, pokrój w grube plastry. W misce wymieszaj wodę z mozzarelli, jajka i mleko. Pomiędzy dwie kromki chleba włóż plaster szynki, plaster mozzarelli, anchois, dopraw solą i pieprzem. W ten sposób przygotuj 4 kanapki. Odkrój brzegi (skórkę), zamocz w mieszaninie mleka i jajek, palcami sklej brzegi. Obtocz w bułce tartej. Smaż w oleju rozgrzanym  do 180 stopni C, na złoty kolor. Odsącz z nadmiaru tłuszczu. Podawaj gorące z dodatkiem dipu pistacjowego, udekorowane listkami bazylii.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA