Makaron po sycylijsku

Makaron po sycylijsku
Oceń przepis:
48 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Katarzyna Bosacka

Seria kulinarna:
Bosacka daje radę (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 200 g makaronu penne lub rigatoni
  • 1 średni bakłażan
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta cynamonu
  • sól
  • pieprz
  • 50 g twardego sera typu parmezan lub dojrzewająca ricotta
  • szklanka passaty pomidorowej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • szczypta cukru
  • liście bazylii

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Bakłażan myjemy, solimy, kroimy w kostkę. Smażymy partiami na oleju rzepakowym. Zdejmujemy z patelni, odsączamy na ręczniku papierowym.

Pokrojoną cebulę szklimy na oleju, dodajemy czosnek, podsmażamy. Dolewamy passatę, koncentrat, sól, cukier i cynamon. Odparowujemy trochę, by sos się zagęścił. Dodajemy bakłażan.


Podajemy z makaronem. Posypujemy tartym serem i listkami bazylii.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA