Makaron po sycylijsku
Oceń przepis:
Przygotował:
Katarzyna Bosacka
- Seria kulinarna:
- Bosacka daje radę (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 200 g makaronu penne lub rigatoni
- 1 średni bakłażan
- ½ szklanki oleju rzepakowego
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- szczypta cynamonu
- sól
- pieprz
- 50 g twardego sera typu parmezan lub dojrzewająca ricotta
- szklanka passaty pomidorowej
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- szczypta cukru
- liście bazylii
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Bakłażan myjemy, solimy, kroimy w kostkę. Smażymy partiami na oleju rzepakowym. Zdejmujemy z patelni, odsączamy na ręczniku papierowym.
Pokrojoną cebulę szklimy na oleju, dodajemy czosnek, podsmażamy. Dolewamy passatę, koncentrat, sól, cukier i cynamon. Odparowujemy trochę, by sos się zagęścił. Dodajemy bakłażan.
Podajemy z makaronem. Posypujemy tartym serem i listkami bazylii.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia włoska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W