Karczochy z prosciutto
Oceń przepis:
Przygotował:
Aaron Craze
- Seria kulinarna:
- Rude Boy w kuchni (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 3 karczochy
- 1 cytryna
- ½ łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
- 1 pęczek mięty
- oliwa
- 12 plastrów prosciutto
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Obrać zdrewniałą warstwę łodygi karczocha. Małym nożem poodcinać twarde zewnętrzne płatki. Gdy zostaną tylko jasne, delikatne płatki, odciąć górną część karczocha i łyżką wyskrobać środek. Pozostałe serce obficie natrzeć przeciętą na pół cytryną, by nie zbrązowiało. Można to robić w rękawiczkach, ponieważ ręce mogą zabarwić się na brązowo. Karczochy włożyć do gotującej się wody, dodać trochę otartej skórki z cytryny, ziarna pieprzu i zmiażdżone gałązki mięty. Gotować na wolnym ogniu 30-40 minut, aż łodygi karczochów będą al dente. Gdy karczochy są jeszcze gorące, podzielić je na ćwiartki i umieścić w misce. Polać oliwą, sokiem z połowy cytryny, posypać listkami mięty i doprawić. Zostawić w marynacie na 20 minut. Każdą ćwiartkę karczocha zawinąć w prosciutto. Podawać posypane listkami mięty.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W