Truskawki z kremem z mascarpone
Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni (odc.32)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 250 g truskawek
- 1/2 opakowania biszkoptów
- 0,5 kg mascarpone
- 100 g cukru pudru
- 3 - 4 żółtka
- 1 szklanka kremówki
- słodkie sherry
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Żółtka utrzeć z cukrem na biały kogel-mogel. Stopniowo dodać mascarpone, delikatnie miksując. Ze schłodzonej kremówki ubić bitą śmietanę. Truskawki pokroić w cząstki. Biszkopty skropić sherry. Układać naprzemiennie biszkopty, krem i truskawki, na wierzchu ułożyć czapę bitej śmietany. Podawać schłodzone. Krem z mascarpone, żółtek i cukru można wykorzystać do napełnienia kruchych babeczek z truskawkami. Jeżeli obawiacie się jedzenia surowych żółtek można przygotować krem alternatywny mieszając mascarpone z rozpuszczoną białą czekoladą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W