Zabajone z espresso

Zabajone z espresso
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 3.10

Przygotował:

Matteo Brunetti

Seria kulinarna:
Bitwa na smaki: David vs Matteo 2 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 6 żółtek
  • 25 g cukru
  • 75 g vin santo lub marsali lub amaretto
  • czekolada gorzka, pokrojona w kawałki
  • biszkopty savoiardi (podłużne)
  • świeże owoce: maliny, truskawki, kiwi, porzeczki/borówki
  • świeża mięta
  • kawa espresso

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do rondla wlej likier i wsyp połowę cukru, rozgrzej na tyle, żeby cukier się rozpuścił. W misce nad kąpielą wodną ubij żółtka z pozostałym cukrem, najlepiej pojedynczym mikserem. Powoli dolewaj likier. Jak zgęstnieje, wstaw miskę do innej miski z lodowatą wodą, żeby bardzo szybko schłodzić krem.

Do pucharków przelej zabajone, ułóż biszkopty, owoce krojone, czekoladę i świeżą miętę. Podawaj z espresso.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA