Zabajone z espresso
Oceń przepis:
Przygotował:
Matteo Brunetti
- Seria kulinarna:
- Bitwa na smaki: David vs Matteo 2 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 6 żółtek
- 25 g cukru
- 75 g vin santo lub marsali lub amaretto
- czekolada gorzka, pokrojona w kawałki
- biszkopty savoiardi (podłużne)
- świeże owoce: maliny, truskawki, kiwi, porzeczki/borówki
- świeża mięta
- kawa espresso
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do rondla wlej likier i wsyp połowę cukru, rozgrzej na tyle, żeby cukier się rozpuścił. W misce nad kąpielą wodną ubij żółtka z pozostałym cukrem, najlepiej pojedynczym mikserem. Powoli dolewaj likier. Jak zgęstnieje, wstaw miskę do innej miski z lodowatą wodą, żeby bardzo szybko schłodzić krem.
Do pucharków przelej zabajone, ułóż biszkopty, owoce krojone, czekoladę i świeżą miętę. Podawaj z espresso.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W