Naleśniki zapiekane pod beszamelem

Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia włoska (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zapiekanki, Naleśniki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- Beszamel:
- 700 ml mleka
- 70 g masła
- 70 g mąki
- Sól
Ciasto naleśnikowe:
- szklanka mleka
- szklanka mąki
- 1 duże jajo
- sól
- oliwa
Farsz:
- ok. 16 plastrów szynki parmeńskiej
- 2 kulki mozzarelli
- 125 g ricotty
- skórka starta z ½ cytryny
- pieprz
- świeżo starta gałka muszkatołowa
- ok. 70 g startego parmezanu
- masło
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Z mleka, mąki, jaja i soli przygotowujemy ciasto, nie powinno być zbyt gęste. Na rozgrzanej patelni posmarowanej lekko oliwą smażmy partiami cienkie placki. Następnie mieszamy ze sobą startą mozzarellę z ricottą i ok. 50 g startego parmezanu, doprawiamy całość pieprzem i skórką z cytryny.
Przygotowujemy beszamel z podanych wyżej proporcji. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Każdy naleśnik smarujemy dokładnie, aż do brzegów farszem z sera, nakładamy plastry szynki i rolujemy, tniemy na 4 porcje i układamy w naczyniu do zapiekania. Wierzch smarujemy obficie sosem beszamelowym i obsypujemy pozostałym parmezanem. Wstawiamy do pieca na ok. 15 minut, aż całość ładnie się przyrumieni. Podajemy gorące!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź