Puszysty naleśnik z patelni z mascarpone, owocami i tartą czekoladą

Puszysty naleśnik z patelni z mascarpone, owocami i tartą czekoladą
Oceń przepis:
58 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Martyna Chomacka

Seria kulinarna:
Dzień dobry, śniadanie (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Naleśniki, Śniadania
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 3 jajka
  • 140 ml mleka
  • 90 g mąki pszennej
  • duża szczypta soli
  • ⅓ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 ml klarowanego masła
  • łyżka mascarpone
  • łyżka miodu
  • dowolne owoce sezonowe (borówki, maliny, morele, wiśnie z kompotu)
  • kawałek gorzkiej czekolady

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przelicznik produktów
Wybierz produkt


1 szklanka ma pojemność 250 ml

1 łyżka ma pojemność 15 ml

1 łyżeczka ma pojemność 5 ml

Przelicznik wag

jednostka

jednostka
gram
Przelicznik pojemności

jednostka

jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur

Przelicznik foremek
Twoja foremka

Foremka z przepisu

Przygotowanie:

Do miski wlewamy mleko, wbijamy jajka, dodajemy sól, cukier, a następnie blendujemy blenderem ręcznym na gładką masę. 

Patelnię żeliwną albo inną z rączką odporną na wysokie temperatury rozgrzewamy, dodajemy masło i wlewamy masę. Smażymy 45-60 sekund, po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni C na 15-17 minut. Nasze Dutch Baby musi mocno wyrosnąć. 

W tym czasie kroimy owoce oraz mieszamy mascarpone z miodem. 

Gorący naleśnik przekładamy delikatnie na talerz. Na środku układamy owoce. Z jednej strony dekorujemy łyżką mascarpone. Całość dekorujemy startą, gorzką czekoladą. 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA