Puszysty naleśnik z patelni z mascarpone, owocami i tartą czekoladą
Oceń przepis:
Przygotował:
Martyna Chomacka
- Seria kulinarna:
- Dzień dobry, śniadanie (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Naleśniki, Śniadania
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 3 jajka
- 140 ml mleka
- 90 g mąki pszennej
- duża szczypta soli
- ⅓ łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 ml klarowanego masła
- łyżka mascarpone
- łyżka miodu
- dowolne owoce sezonowe (borówki, maliny, morele, wiśnie z kompotu)
- kawałek gorzkiej czekolady
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do miski wlewamy mleko, wbijamy jajka, dodajemy sól, cukier, a następnie blendujemy blenderem ręcznym na gładką masę.
Patelnię żeliwną albo inną z rączką odporną na wysokie temperatury rozgrzewamy, dodajemy masło i wlewamy masę. Smażymy 45-60 sekund, po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni C na 15-17 minut. Nasze Dutch Baby musi mocno wyrosnąć.
W tym czasie kroimy owoce oraz mieszamy mascarpone z miodem.
Gorący naleśnik przekładamy delikatnie na talerz. Na środku układamy owoce. Z jednej strony dekorujemy łyżką mascarpone. Całość dekorujemy startą, gorzką czekoladą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
Naleśniki
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W