Pieczone schabowe w panierce

Pieczone schabowe w panierce
Oceń przepis:
65 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Katarzyna Bosacka

Seria kulinarna:
Bosacka daje radę (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wieprzowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 600 g schabu wieprzowego w kawałku
  • ½ szklanki mąki z ciecierzycy
  • 1 jajko
  • kawałek żytniego czerstwego chleba (ilość wedle uznania)
  • 300 ml maślanki
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 1 łyżeczka ziaren słonecznika
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • olej rzepakowy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mięso kroimy na plastry, odkrawamy tłuszcz, rozbijamy tak, jak lubimy. Kotlety moczymy w maślance minimum 2 godziny, ale najlepiej przez całą noc. Wstawiamy do lodówki.

Po upływie tego czasu wyciągamy kotlety z maślanki, osuszamy je ręcznikiem papierowym, dodajemy sól, pieprz i majeranek. Czerstwy chleb ścieramy na tarce.

Przygotowujemy 3 talerze – pierwszy na mąkę, drugi na rozbełtane jajko, trzeci na mieszankę czerstwego chleba, czarnuszki i słonecznika. Ważna jest kolejność panierowania: kotlet najpierw wkładamy do mąki i strzepujemy z nadmiaru, następnie do jajka i na końcu do mieszanki chleba z ziarnami.

Smarujemy blachę olejem rzepakowym. Układamy kotlety i każdy jeszcze odrobinę skrapiamy olejem, aby nie były zbyt suche. Pieczemy ok. 20 min. w temperaturze 180 stopni C.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA