Pieczone schabowe w panierce
Przygotował:
Katarzyna Bosacka
- Seria kulinarna:
- Bosacka daje radę (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z wieprzowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 600 g schabu wieprzowego w kawałku
- ½ szklanki mąki z ciecierzycy
- 1 jajko
- kawałek żytniego czerstwego chleba (ilość wedle uznania)
- 300 ml maślanki
- 1 cebula
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 1 łyżeczka ziaren słonecznika
- sól
- pieprz
- majeranek
- olej rzepakowy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mięso kroimy na plastry, odkrawamy tłuszcz, rozbijamy tak, jak lubimy. Kotlety moczymy w maślance minimum 2 godziny, ale najlepiej przez całą noc. Wstawiamy do lodówki.
Po upływie tego czasu wyciągamy kotlety z maślanki, osuszamy je ręcznikiem papierowym, dodajemy sól, pieprz i majeranek. Czerstwy chleb ścieramy na tarce.
Przygotowujemy 3 talerze – pierwszy na mąkę, drugi na rozbełtane jajko, trzeci na mieszankę czerstwego chleba, czarnuszki i słonecznika. Ważna jest kolejność panierowania: kotlet najpierw wkładamy do mąki i strzepujemy z nadmiaru, następnie do jajka i na końcu do mieszanki chleba z ziarnami.
Smarujemy blachę olejem rzepakowym. Układamy kotlety i każdy jeszcze odrobinę skrapiamy olejem, aby nie były zbyt suche. Pieczemy ok. 20 min. w temperaturze 180 stopni C.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź