Płonące skrzydełka

Płonące skrzydełka
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni 2 (odc.25)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska

Składniki:

Składnik główny

  • 300 g skrzydełek kurczaka

Marynata

  • 2 utarte ząbki czosnku
  • ok. 4 cm utartego korzenia imbiru
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • ostra papryka w proszku lub tabasco
  • tequila lub brandy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Najcieńszą część skrzydełka (lotkę) odciąć i usunąć, pozostałe dwie części rozciąć. Wymieszać dokładnie składniki marynaty i dobrze wysmarować marynatą mięso. Odstawić na kilka godzin. Skrzydełka ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. W połowie pieczenia przewrócić na drugą stronę. Podawać w gorącym naczyniu, prosto z pieca, polać alkoholem i podpalić przy stole.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA