Rolada biszkoptowa ze śmietaną i galaretką
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 6 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta wielkanocne
Składniki:
- 5 jaj
- 5 łyżek drobnego cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- Krem:
- 2 galaretki w różnych kolorach (najlepiej po ½ opakowania każdej)
- 200 ml śmietany 36%
- 5 łyżek żelatyny
- 4 łyżki cukru pudru
- skórka starta z ½ cytryny
- cukier puder do obsypania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, jedno opakowanie rozpuszczamy w 250 ml wody, tak, by galaretka po zastygnięciu była twardsza. Galaretki wylewamy najlepiej do form silikonowych, tak by osiągnęły wysokość ok. 1-1,5 cm. Odstawiamy do wystudzenia, a później do lodówki do całkowitego stężenia.
Jaja wraz ze szczyptą ubijamy, aż nabiorą puszystości, następnie dosypujemy cukier i ubijamy, aż znacznie zwiększą swoją objętość i pojaśnieją.
Obie mąki przesiewamy przez sito razem z proszkiem do pieczenia. Dosypujemy mąkę do jaj i delikatnie, choć dokładnie, mieszamy łopatką lub mikserem na bardzo małych obrotach.
Wylewamy ciasto na blaszkę o wymiarach ok. 40 x 30 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 190-200 stopni na ok. 8-10 minut. Biszkopt po upieczeniu powinien być sprężysty.
Ciepły biszkopt przekładamy na blat stołu wyłożony ściereczką, stroną bez papieru do dołu. Delikatnie ściągamy papier, przykrywamy drugą ściereczką i zwijamy jeszcze ciepły. Zwinięty rulon odkładamy do wystudzenia.
Żelatynę zalewamy 6-7 łyżkami gorącej wody i odstawiamy.
Śmietankę chłodzimy przez noc w lodówce, następnie ubijamy ją dosypując cukier puder. 4-5 łyżek śmietanki przekładamy do żelatyny i miksujemy. Następnie dodajemy ją z powrotem do śmietanki wraz ze startą skórką z cytryny – miksujemy jeszcze chwilę i odstawiamy, żeby lekko stężała.
Galaretki kroimy w kostkę o wymiarach ok. 1 x 1cm. Biszkopt rozwijamy, nakładamy śmietanę i układamy kawałki galaretek. Następnie ściśle zwijamy roladę i zawiniętą wstawiamy do lodówki na min. 3-4 godziny. Podajemy posypaną cukrem pudrem.
Jaja wraz ze szczyptą ubijamy, aż nabiorą puszystości, następnie dosypujemy cukier i ubijamy, aż znacznie zwiększą swoją objętość i pojaśnieją.
Obie mąki przesiewamy przez sito razem z proszkiem do pieczenia. Dosypujemy mąkę do jaj i delikatnie, choć dokładnie, mieszamy łopatką lub mikserem na bardzo małych obrotach.
Wylewamy ciasto na blaszkę o wymiarach ok. 40 x 30 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 190-200 stopni na ok. 8-10 minut. Biszkopt po upieczeniu powinien być sprężysty.
Ciepły biszkopt przekładamy na blat stołu wyłożony ściereczką, stroną bez papieru do dołu. Delikatnie ściągamy papier, przykrywamy drugą ściereczką i zwijamy jeszcze ciepły. Zwinięty rulon odkładamy do wystudzenia.
Żelatynę zalewamy 6-7 łyżkami gorącej wody i odstawiamy.
Śmietankę chłodzimy przez noc w lodówce, następnie ubijamy ją dosypując cukier puder. 4-5 łyżek śmietanki przekładamy do żelatyny i miksujemy. Następnie dodajemy ją z powrotem do śmietanki wraz ze startą skórką z cytryny – miksujemy jeszcze chwilę i odstawiamy, żeby lekko stężała.
Galaretki kroimy w kostkę o wymiarach ok. 1 x 1cm. Biszkopt rozwijamy, nakładamy śmietanę i układamy kawałki galaretek. Następnie ściśle zwijamy roladę i zawiniętą wstawiamy do lodówki na min. 3-4 godziny. Podajemy posypaną cukrem pudrem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W