Muffiny buraczkowe z rodzynkami
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 6 (odc. 13)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę, Muffinki
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 jaja
- 2 średnie, ugotowane lub upieczone buraczki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g cukru
- ½ szklanki oleju
- 100 g startej gorzkiej czekolady
- 1 czubata łyżka kakao
- ½ szklanki maślanki/jogurtu/śmietany
- sól
- rodzynki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Buraczki ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub miksujemy na pastę w malakserze.
Maślankę dokładnie łączymy z jajami i dolewamy do buraczków, dodajemy olej i rodzynki i mieszamy.
W osobnej misce łączymy mąkę, czekoladę, proszek do pieczenia, cukier i sól.
Na koniec łączymy mokrą i suchą masę i wlewamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami, lub do pojedynczych foremek do babeczek.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut do suchego patyczka.
Maślankę dokładnie łączymy z jajami i dolewamy do buraczków, dodajemy olej i rodzynki i mieszamy.
W osobnej misce łączymy mąkę, czekoladę, proszek do pieczenia, cukier i sól.
Na koniec łączymy mokrą i suchą masę i wlewamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami, lub do pojedynczych foremek do babeczek.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut do suchego patyczka.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania na karnawał i imprezę
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W