Corn dogi

Corn dogi
Oceń przepis:
37 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia amerykańska (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej
Ilość porcji:
6

Składniki:

  • ¾ szklanki maki kukurydzianej
  • 1 ¼ szklanki mąki pszennej + dodatkowo do obtoczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 ¼ szklanki maślanki lub kefiru
  • 3 łyżki oleju
  • 1 jajo
  • parówki, kiełbaski
  • słupki sera typu gruyere, edam, ementaler
Ponadto:
  • olej do smażenia
  • patyczki do szaszłyków lub pałeczki do sushi
  • ketchup
  • musztarda

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do dużej miski wsypujemy obie maki, proszek do pieczenia, cukier i sól, mieszamy za pomocą rózgi.

Maślankę, olej i jajo mieszamy osobno do połączenia, wlewamy całość do suchych składników i mieszamy na gęste, jednolite ciasto. Przelewamy je do wysokiej szklanki, np. do kufla od piwa, i odstawiamy na moment.

Parówki, kiełbaski, albo ser z kiełbaską nabijamy na patyczki, olej rozgrzewamy do temperatury ok. 175 stopni C. Obtaczamy nabite na patyczkach składniki w dodatkowej porcji mąki, nadmiar jej strzepując, następnie zanurzamy w cieście, delikatnie z niego wyciągamy i od razu ostrożnie wrzucamy do gorącego oleju.

Smażymy ok. 4-5 minut, aż zrobią się złotobrązowe. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i serwujemy z ketchupem i musztardą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA