Corn dogi
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia amerykańska (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej
- Ilość porcji:
- 6
Składniki:
- ¾ szklanki maki kukurydzianej
- 1 ¼ szklanki mąki pszennej + dodatkowo do obtoczenia
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 ¼ szklanki maślanki lub kefiru
- 3 łyżki oleju
- 1 jajo
- parówki, kiełbaski
- słupki sera typu gruyere, edam, ementaler
Ponadto:
- olej do smażenia
- patyczki do szaszłyków lub pałeczki do sushi
- ketchup
- musztarda
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do dużej miski wsypujemy obie maki, proszek do pieczenia, cukier i sól, mieszamy za pomocą rózgi.
Maślankę, olej i jajo mieszamy osobno do połączenia, wlewamy całość do suchych składników i mieszamy na gęste, jednolite ciasto. Przelewamy je do wysokiej szklanki, np. do kufla od piwa, i odstawiamy na moment.
Parówki, kiełbaski, albo ser z kiełbaską nabijamy na patyczki, olej rozgrzewamy do temperatury ok. 175 stopni C. Obtaczamy nabite na patyczkach składniki w dodatkowej porcji mąki, nadmiar jej strzepując, następnie zanurzamy w cieście, delikatnie z niego wyciągamy i od razu ostrożnie wrzucamy do gorącego oleju.
Smażymy ok. 4-5 minut, aż zrobią się złotobrązowe. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i serwujemy z ketchupem i musztardą.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź