Muffinki z borówkami
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia amerykańska (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Muffinki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej
- Ilość porcji:
- 12
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka drobnego cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- duża szczypta soli
- 2 duże jaja lub 3 małe
- 150 g jogurtu, kefiru lub maślanki
- 1 łyżeczka pasty z wanilii
- ½ szklanki rozpuszczonego masła lub oleju
- 165 ml mleka
Dodatki:
- ok. ⅔ szklanki borówek lub jagód
- garść czekolady w kaletkach lub pokrojonej w kostkę
- brązowy cukier do posypania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W misce łączymy ze sobą suche składniki, tj. mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól.
W drugim naczyniu mieszamy ze sobą do dobrego połączenia jaja, tłuszcz, mleko i jogurt, dolewamy pastę z wanilii i mieszamy. Przelewamy mokre składniki do suchych i rózgą łączymy całość. Nie mieszamy zbyt długo, tylko do połączenia i pozbycia się dużych grudek mąki, dosypujemy ½ szklanki borówek i czekoladę, krótko łączymy ze sobą składniki.
Piec nagrzewamy do 190 stopni C, formę do muffinek wykładamy papilotkami lub kawałkami papieru do pieczenia, następnie nalewamy równe porcje ciasta np. za pomocą łyżki do lodów, do ¾ wysokości papilotek. Posypujemy borówkami i pozostałym cukrem. Wstawiamy do pieca na 18-20 minut. Serwujemy po przestudzeniu.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź