Muffinki czekoladowo–miodowe
Oceń przepis:
Przygotował:
Jacek Sikora
- Seria kulinarna:
- Słodki drań (odc.12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Muffinki
Składniki:
- 100 g włoskich orzechów
- 100 g ciemnej czekolady
- 100 g białej czekolady
- 80 g rodzynek
- 140 g masła
- 190 g jasnego brązowego cukru
- 200 g miód
- 3 jajka
- 200 g mąki luksusowej
- 140 g mąki tortowej
- 30 g kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- płaska łyżeczka sody
- ½ łyżeczki soli
- 300 ml maślanki
- 200 ml śmietanki 12%
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Foremkę na muffinki posmaruj masłem i obsyp mąką. Czekoladę ciemną i białą oraz orzechy posiekaj na kawałki wielkości rodzynek. Masło z cukrem utrzyj na puszystą masę. Dodaj jajka i miód. Przesiej mąkę luksusową, tortową, sodę, proszek do pieczenia, kakao oraz sól. Do suchych składników dodawaj w trzech rzutach masę maślaną na przemian z maślanką ze śmietanką. Na końcu dodaj posiekane orzechy, czekoladę ciemną i białą oraz rodzynki. Napełnij foremki do 3/4 wysokości. Piecz w temperaturze 200 stopni C około 30 minut. Można sprawdzić czy muffinki są upieczone, naciskając je po środku. Powinny być sprężyste. Wyjmij je z foremek jak tylko lekko ostygną.
© Jacek Sikora
© Jacek Sikora
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W