Ryż zapiekany z jabłkami z sosem waniliowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 5 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zapiekanki
Składniki:
- 200 g ryżu
- 250 ml wody
- 250 ml mleka
- 2 łyżki masła
- 4 jabłka
- 100 ml śmietanki 36%
- 2 łyżki brązowego cukru + 2 do obsypania zapiekanki
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- masło do wysmarowania formy
- bułka tarta do posypania formy
- sos:
- 1 laska wanilii
- 4 łyżki cukru pudru
- 200 ml śmietanki kremówki 36%
- 100 ml mleka
- 3 żółtka
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Śmietankę, mleko, łyżkę cukru pudru, przeciętą laskę wanilii wraz z wyskrobanymi z niej ziarenkami wkładamy do rondelka i podgrzewamy, pilnując, żeby całość się nie zagotowała.
W szklanej misce ubijamy mikserem żółtka z 3 łyżkami cukru pudru. Jak pojaśnieją i się napuszą, powoli dolewamy gorące mleko ze śmietanką, ciągle miksując.
Przekładamy miskę na garnek z gotującą się wodą i podgrzewamy, aż zgęstnieje, mieszając rózgą, żeby sos był gładki i równo się podgrzewał.
Zagotowujemy mleko z wodą i szczyptą soli. Dosypujemy ryż i gotujemy, aż wchłonie cały płyn. Ściągamy z gazu i przykrywamy.
Jabłka obieramy i miksujemy wraz z 2 łyżkami cukrem i cynamonem, lub ścieramy na drobnej tarce i mieszamy z 2 łyżkami cukru i cynamonu.
Formę do pieczenia smarujemy masłem, obsypujemy bułką. Układamy na spód warstwę ugotowanego ryżu, na to część masy z jabłek, znów ryż i jabłka.
Ostatnią warstwą powinien być ryż. Polewamy go śmietanką i obsypujemy cukrem i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 st. na 30 minut.
W szklanej misce ubijamy mikserem żółtka z 3 łyżkami cukru pudru. Jak pojaśnieją i się napuszą, powoli dolewamy gorące mleko ze śmietanką, ciągle miksując.
Przekładamy miskę na garnek z gotującą się wodą i podgrzewamy, aż zgęstnieje, mieszając rózgą, żeby sos był gładki i równo się podgrzewał.
Zagotowujemy mleko z wodą i szczyptą soli. Dosypujemy ryż i gotujemy, aż wchłonie cały płyn. Ściągamy z gazu i przykrywamy.
Jabłka obieramy i miksujemy wraz z 2 łyżkami cukrem i cynamonem, lub ścieramy na drobnej tarce i mieszamy z 2 łyżkami cukru i cynamonu.
Formę do pieczenia smarujemy masłem, obsypujemy bułką. Układamy na spód warstwę ugotowanego ryżu, na to część masy z jabłek, znów ryż i jabłka.
Ostatnią warstwą powinien być ryż. Polewamy go śmietanką i obsypujemy cukrem i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 st. na 30 minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zapiekanki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W