Ryż zapiekany z jabłkami z sosem waniliowym

Ryż zapiekany z jabłkami z sosem waniliowym
Oceń przepis:
104 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 5 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zapiekanki

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Śmietankę, mleko, łyżkę cukru pudru, przeciętą laskę wanilii wraz z wyskrobanymi z niej ziarenkami wkładamy do rondelka i podgrzewamy, pilnując, żeby całość się nie zagotowała.
W szklanej misce ubijamy mikserem żółtka z 3 łyżkami cukru pudru. Jak pojaśnieją i się napuszą, powoli dolewamy gorące mleko ze śmietanką, ciągle miksując.
Przekładamy miskę na garnek z gotującą się wodą i podgrzewamy, aż zgęstnieje, mieszając rózgą, żeby sos był gładki i równo się podgrzewał.
Zagotowujemy mleko z wodą i szczyptą soli. Dosypujemy ryż i gotujemy, aż wchłonie cały płyn. Ściągamy z gazu i przykrywamy.
Jabłka obieramy i miksujemy wraz z 2 łyżkami cukrem i cynamonem, lub ścieramy na drobnej tarce i mieszamy z 2 łyżkami cukru i cynamonu.
Formę do pieczenia smarujemy masłem, obsypujemy bułką. Układamy na spód warstwę ugotowanego ryżu, na to część masy z jabłek, znów ryż i jabłka.
Ostatnią warstwą powinien być ryż. Polewamy go śmietanką i obsypujemy cukrem i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 st. na 30 minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA