Kluski turlane z kurczakiem i kaparami

Kluski turlane z kurczakiem i kaparami
Oceń przepis:
59 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • Kluski:
  • 2 szklanki mąki żytniej
  • woda
  • jajko
  • sól
Sos do klusek:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotuj kluski. Z mąki, wody i jajka wyrób ciasto. Następnie odrywaj kawałki ciasta i turlaj je w dłoniach formując cienkie wałeczki o średnicy ok. 3-5 mm i dowolnej długości. Kluski wrzucaj na wrzątek i gotuj ok. 15 min.
Idealnym dodatkiem do kluseczek będzie śmietanowo-pomidorowy sos.
Cebulę pokrój w piórka, czosnek posiekaj. Boczniaki, cukinię i mięso pokrój na małe kawałki.
Na sporej ilości rozgrzanej oliwy usmaż kapary. Następnie dorzuć pozostałe składniki. Cebulę, czosnek, kawałki mięsa. Gdy kurczak się zrumieni dodaj kawałki boczniaków i cukinii. Składniki zalej winem i śmietanką.
Gdy sos się lekko zredukuje, dorzuć na patelnie kluseczki oraz kawałki pomidorów i świeżą, pokrojoną bazylię. Całość dopraw solą i pieprzem. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA