Kluski turlane z kurczakiem i kaparami
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- Kluski:
- 2 szklanki mąki żytniej
- woda
- jajko
- sól
Sos do klusek:
- pierś z kurczaka
- oliwa z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 pomidory na sos
- cebula
- 2-3 boczniaki
- cukinia
- sól
- pieprz
- 2 łyżki kaparów
- 0,5 szkl. białego wytrawnego wina
- 0,5 szkl. śmietany kremówki
- garść liści bazylii
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotuj kluski. Z mąki, wody i jajka wyrób ciasto. Następnie odrywaj kawałki ciasta i turlaj je w dłoniach formując cienkie wałeczki o średnicy ok. 3-5 mm i dowolnej długości. Kluski wrzucaj na wrzątek i gotuj ok. 15 min.
Idealnym dodatkiem do kluseczek będzie śmietanowo-pomidorowy sos.
Cebulę pokrój w piórka, czosnek posiekaj. Boczniaki, cukinię i mięso pokrój na małe kawałki.
Na sporej ilości rozgrzanej oliwy usmaż kapary. Następnie dorzuć pozostałe składniki. Cebulę, czosnek, kawałki mięsa. Gdy kurczak się zrumieni dodaj kawałki boczniaków i cukinii. Składniki zalej winem i śmietanką.
Gdy sos się lekko zredukuje, dorzuć na patelnie kluseczki oraz kawałki pomidorów i świeżą, pokrojoną bazylię. Całość dopraw solą i pieprzem. Smacznego!
Idealnym dodatkiem do kluseczek będzie śmietanowo-pomidorowy sos.
Cebulę pokrój w piórka, czosnek posiekaj. Boczniaki, cukinię i mięso pokrój na małe kawałki.
Na sporej ilości rozgrzanej oliwy usmaż kapary. Następnie dorzuć pozostałe składniki. Cebulę, czosnek, kawałki mięsa. Gdy kurczak się zrumieni dodaj kawałki boczniaków i cukinii. Składniki zalej winem i śmietanką.
Gdy sos się lekko zredukuje, dorzuć na patelnie kluseczki oraz kawałki pomidorów i świeżą, pokrojoną bazylię. Całość dopraw solą i pieprzem. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W