Risotto
Oceń przepis:
Przygotował:
Piotr Przykaza
- Seria kulinarna:
- Jak Piotr przykazał (odc.7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 1 opakowanie ryżu do risotto
- ¼ szklanki oliwy
- 1 szklanka bulionu rybnego
- ½ kieliszka białego wina
- owoce morza (kalmary, małże, krewetki, ośmiornice) ilość według uznania
- 100 g startego parmezanu
- 1 pęczek natki pietruszki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać oliwę w garnku z grubym dnem. Prażyć ryż do risotto kilka minut na patelni. Następnie wlać niewielką ilość bulionu rybnego. Czekać aż ryż trochę wchłonie bulion i dodać trochę białego wina. Na zmianę dolewać bulionu i wina, aż ryż w pełni się nasyci. Na końcu dodać owoce morza (kalmary, małże, krewetki, ośmiornicę), starty parmezan i świeżą pietruszkę. Podawać natychmiast po przyrządzeniu, nie odgrzewać, ponieważ traci walory smakowe.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W