Ośmiornica z kaparami i bobem
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rozgryza Chorwację (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia chorwacka
Składniki:
- ośmiornica (ok. 2-3 kg na kilka osób)
- garść liści laurowych
- ½ główki czosnku
Sałatka:
- garść młodego bobu w strączkach lub fasolki szparagowej
- 2 ugotowane w mundurkach ziemniaki
- szczypiorek wraz z dymką
- 3 ząbki czosnku
- 1 twardy pomidor
- sok z 1 cytryny
- rukola i natka pietruszki
- 1 duża czerwona cebula
- duża ilość kaparów ze słoika
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W wielkim garze zagotuj wodę i dodaj liście laurowe oraz zmiażdżony czosnek.
Wrzuć ośmiornicę i gotuj 30 min. na każdy kilogram, czyli jeśli ośmiornica waży 2 kg to gotuj ją na małym ogniu godzinę od zagotowania wody. Po ugotowaniu ośmiornicę wrzuć do miski z lodem i wodą, aby ją zahartować.
Przygotuj sałatkę. Bób ugotuj, zahartuj i wyjmij ze strączków. Strączki pokrój i przesmaż z pokrojonymi w kostkę ziemniakami na oliwie. Dodaj czosnek oraz pomidory pokrojone w dużą kostkę. Na końcu dodaj posiekany szczypior wraz z cebulką, a po nich ziarna bobu. Przed podaniem dodaj do sałatki bób oraz posiekaną natkę i rukolę.
Czerwoną cebulę pokrój w grube talarki i ułóż na spodzie talerza. Na to nałóż sałatkę oraz pokrojoną w kawałki ośmiornicę. Polej obficie oliwą i dopraw kwiatami i ziołami. Na końcu posyp dużą ilością kaparów.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź