Dorada i labraks z grilla podane z pastą ajwar
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rozgryza Chorwację (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia chorwacka
Składniki:
- 1 duży labraks
- 1 duża dorada
Marynata:
- garść posiekanej natki pietruszki
- ¼ szklanki oliwy
- ok. ½ łyżki soli morskiej
- chili w płatkach
Ajwar:
- 1 bakłażan w całości
- 2 długie słodkie papryki
- 1 cebula
- ½ główki czosnku
- oliwa do polania i na końcu do dodania
- kilka papryczek chili ze słoika drobno posiekanych
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zarówno warzywa na ajwar, jak i ryby można przyrządzić na grillu lub w piekarniku. Jeśli wybierasz piekarnik, to do brytfanki wrzuć paprykę przekrojoną wzdłuż oraz cebulę przekrojoną na pół. Dołóż cały bakłażan i pół główki czosnku. Całość polej obficie oliwą i piecz w 230 stopniach C, aż bakłażan będzie miękki, a reszta warzyw przyrumieniona. Na grillu warzywa potrzebują ok. 20 min.
Bakłażan i cebulę obierz ze skórki, drobno posiekaj i połącz z papryczką chili. Dopraw solą i oliwą.
Ryby wyfiletuj. Następnie zrób marynatę łącząc wszystkie składniki w miseczce. Marynatą natrzyj flety i przygotuj je na grillu lub wstaw do pieca z włączonym górnym grillem na 10 min.
Rybę serwuj z miską warzywnej pasty.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź