Kotlety z krabów
Oceń przepis:
Przygotował:
Aaron Craze
- Seria kulinarna:
- Rude Boy w kuchni (odc.8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
Składniki:
- 4 ziemniaki
- 300 g ugotowanej fasoli limeńskiej
- 700 g białego mięsa kraba
- 300 g czerwonego mięsa kraba
- 2 żółtka
- 1 cytryna
- 1-2 czerwone chilli
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 garść posiekanego koperku
- tabasco
- mąka
- oliwa
- słodki sos chilli do podania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180°C (160°C, jeśli z obiegiem powietrza). Ponakłuwać ziemniaki widelcem i upiec bezpośrednio na blasze (ok. 1½ godziny). Zostawić do przestygnięcia. Wydrążyć miąższ do miski i starannie ugnieść, odstawić do całkowitego wystygnięcia. Do ziemniaków dodać fasolę, mięso kraba, żółtka, startą skórkę z cytryny i sok, nieco oliwy, chilli, rozgnieciony i posiekany czosnek oraz koperek. Starannie połączyć. Dodać Tabasco do smaku. Uformować kotlety (można użyć do tego posmarowanej oliwą kokilki, albo pierścienia kucharskiego). Ułożyć na tacy i wstawić na 30 minut do lodówki. Na patelnię wlać oliwę, głębokość na 1 cm, i rozgrzać. Kotlety obsypać mąką i smażyć 4-5 minut z każdej strony. Osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać gorące, przybrane koperkiem, z miseczką sosu chilli.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W