Chorwacki makaron z małżami i sałatką z pieczarek
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rozgryza Chorwację (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia chorwacka
Składniki:
- Składniki:
- ciasto
- 200 g mąki najlepiej 00
- 2 jajka
- łyżeczka oliwy
500 g małży
- 3 pędy młodej cebulki lub cebulka dymka
- cienki szczypiorek
- 5 ząbków czosnku
- garść oliwek
- oliwa do smażenia
- ½ szklanki białego wina
- ½ szklanki bulionu cielęcego
Sałatka:
- 4 pieczarki
- kilka liści naci selera naciowego
- 2 pomidorki
- 1 limonka
- oliwa
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zacznij od makaronu. Połącz składniki i zagniataj, aż ciasto stanie się elastyczne. Odłóż je na chwilę na bok, po czym rozwałkuj na cienki placek. Wykrój kwadrat i podziel go na małe kwadraciki. Teraz weź drewnianą łyżkę i zawiń na jej rączkę kwadracik ciasta, lekko dociśnij i zsuń. Powtarzaj do wyczerpania ciasta. Gotowe kluseczki odłóż na bok, aby wyschły.
Warzywa oraz oliwki drobno posiekaj i przesmaż na oliwie. Dorzuć małże i dolej płyny. Teraz dorzuć kluseczki, wymieszaj i wszystko razem duś około 10 minut.
Przygotuj sałatkę. Pieczarki posiekaj w talarki, dosiekaj do tego nać oraz pokrój pokrojone w cienkie plasterki. Wymieszaj i polej oliwą
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia chorwacka
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W