Risotto z mątwą po chorwacku
- Seria kulinarna:
- Jamie and Jimmy's Food Fight Club 4 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza, Risotto
- Kuchnia świata:
- Kuchnia chorwacka
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 300 g ryżu na risotto
- 500 g tuszek mątwy (resztki pozostałe po czyszczeniu zostaw na wywar)
- opcjonalnie: 1 l wywaru z kurczaka
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 dojrzałe pomidory
- pęczek natki pietruszki
- oliwa
- 30 g masła
- 3 fileciki anchois
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 50 ml białego wina
- 1 łyżeczka atramentu kałamarnicy (sepii)
- 1 świeże czerwone chili
- 1 cytryna
- oliwa extra vergine
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zagotuj duży garnek osolonej wody, wsyp ryż i ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu - ma być al dente. Odcedź i rozłóż na tacy, by wystygł. Tuszki mątwy ponacinaj delikatnie od wewnętrznej strony w skośną kratkę, po czym pokrój na 2 cm paski, wraz z mackami. Umieść to, co zostało z czyszczenia mątwy w dużym rondlu. Zalej wywarem z kurczaka (jeśli go używasz) lub litrem wrzątku i wstaw na duży ogień. Kiedy się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj przez 20 min, po czym przelej przez sito do drugiego rondla i zostaw na minimalnym ogniu, żeby był ciepły. Obierz i drobno pokrój cebulę i czosnek. Pomidory pokrój w kosteczkę, usuwając z nich gniazda nasienne. Oberwij listki natki i odłóż, łodyżki posiekaj. Na średnim ogniu rozgrzej w szerokim rondlu trochę oliwy z kawałkiem masła, po czym włóż cebulę, czosnek i anchois w całości. Smaż przez 5 do 10 min, aż cebula się zeszkli. Dołóż kawałki mątwy, posiekane łodyżki natki, pomidory, przecier pomidorowy i atrament sepii, wlej białe wino i 500 ml wywaru. Gotuj przez 15 min, aż mątwa będzie miękka. Posiekaj listki natki oraz pozbawione nasionek chili, wymieszaj w miseczce z większością soku z cytryny oraz oliwą extra vergine. Do rondla dołóż ugotowany ryż i delikatnie wymieszaj, przegarniając. Skrop sokiem z cytryny. Podawaj polane oliwą z chili i natką pietruszki.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź