Risotto z Zadymerem i Bursztynem
Oceń przepis:
Przygotował:
Gieno Mientkiewicz
- Seria kulinarna:
- Przez dziurkę od sera 3 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Risotto
Składniki:
- 10 dag ryżu do risotto
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1 szklanka białe wytrawnego wina
- ½ pęczka zielonych szparagów
- 1 średnia szalotka, albo delikatna cebula cukrowa
- 1 młoda marchewka
- 1 łyżka posiekanej naci pietruszki
- oliwa
- masło
- 5 dag sera Bursztyn
- 5 dag wędzonego sera Zadymer
- sól, pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Odciąć ze szparagów 3 cm główki, resztę posiekać w niewielkie kawałki. Posiekać cebulę, marchewkę pokroić w plasterki. Na patelni, na maśle obsmażyć warzywa bez szparagowych główek, dodać ryż, podlać bulionem i powoli gotować, ciągle mieszając. Podlewając bulionem na zmianę z winem. Zetrzeć Bursztyn, a Zadymer pokroić w dość drobną kostkę. Pod koniec gotowania \ dodać główki szparagów i większą część posiekanej naci, oraz oba sery.
Dać odpocząć risottu, wyłożyć na talerz, obficie skropić oliwą, oprószyć pieprzem, dodatkowo posypać starym bursztynem i nacią.
Dać odpocząć risottu, wyłożyć na talerz, obficie skropić oliwą, oprószyć pieprzem, dodatkowo posypać starym bursztynem i nacią.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W