Risotto z cielęciną
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rozgryza Chorwację (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z cielęciny, Risotto
- Kuchnia świata:
- Kuchnia chorwacka
Składniki:
- 30 dag górki cielęcej
- przyprawy do marynaty po ¼ łyżeczki: papryka słodka, sól, kmin rzymski
- oliwa do smażenia
- główka czosnku
- 2 średnie cebule
- 2 długie kolorowe papryki
- łój cielęcy opcjonalnie dla smaku
- dzikie szparagi (lub hodowlane)
- 1 szklanka fasoli, najlepiej czarnej
- 1 szklanka wina
- 1 szklanka wody
Risotto:
- kawałek tłuszczu cielęcego lub łyżka smalcu wołowego, ewentualnie smalec wieprzowy
- 1 cebula
- 1 szklanka ryżu
- 1 szklanka wina
- 1,5 szklanki bulionu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mięso dokładnie natrzyj przyprawami i obsmaż na oliwie. Dorzuć pokrojony tłuszcz cielęcy i dodaj przekrojoną w poprzek główkę czosnku, posiekaną w piórka cebulę i paprykę pokrojoną w talarki. Następnie wrzuć do garnka spody szparagów, dolej płyny, a na końcu dodaj fasolę. Duś, aż mięso będzie miękkie.
W rondlu roztop tłuszcz i przesmaż na nim cebulę. Dorzuć ryż i smaż, aż zmieni kolor. Dolej wino i mieszaj, aż wino odparuje. Dodaj koncentrat i bulion cielęcy. Gotuj, aż ryż odparuje i wrzuć masło oraz ser i końcówki szparagów. Serwuj risotto z mięsem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia chorwacka
Dania z cielęciny
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W