Risotto z węgorzem i foie gras
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Risotto
- Kuchnia świata:
- Kuchnia japońska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 4 filety węgorza od długości 5 cm, bez skóry i ości
- 4 plasterki foie gras o grubości 1 cm
- 4 duże strączki bobu
- ½ szklanki bulionu
- 4 łyżki śmietany
- 4 łyżki sosu cielęcego z czerwonym winem
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu Sansho (dostępny w japońskich sklepach spożywczych)
Ryż gotowany w 70%:
- 1 szklanka ryżu koshihikari (krótkoziarnisty ryż do sushi)
- 2 szklanki bulionu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ryż wypłucz i przełóż do małego rondla. Zalej bulionem i gotuj bez przykrycia przez 5 minut. Zmniejsz ogień, szczelnie przykryj i gotuj na parze przez 5 minut. Zdejmij z ognia i zostaw pod przykryciem do mementu użycia.
Gotuj na parze węgorza na średnim ogniu przez 10 minut, aż zrobi się miękki. Wyciągnij z garnka i odczekaj 5 minut. Potem przysmaż go palnikiem. Trzymaj w ciepłym piekarniku do momentu zakończenia dania.
Przysmaż z obu stron plasterki foie gras na lekko naoliwionej patelni, aż zrobią się chrupiące. Trzymaj w ciepłym piekarniku razem z węgorzem.
Powyciągaj bób ze strączków i gotuj w niesolonej wodzie przez 3-5 minut, aż zmięknie. Potem wyciśnij go palcami ze skórki.
Dodaj szklankę ugotowanego ryżu na małą patelnię oraz ½ szklanki bulionu. Mieszaj na średnim ogniu przez 2-3 minuty, aż ryż wchłonie bulion. Dodaj śmietanę, bób i zamieszaj.
Nałóż kilka łyżek risotta na talerz, na nim połóż foie gras, a następnie węgorza. Polej rybę sosem cielęcym i posyp pieprzem sansho. Na tym połóż drobno posiekane nori i serwuj.
Gotuj na parze węgorza na średnim ogniu przez 10 minut, aż zrobi się miękki. Wyciągnij z garnka i odczekaj 5 minut. Potem przysmaż go palnikiem. Trzymaj w ciepłym piekarniku do momentu zakończenia dania.
Przysmaż z obu stron plasterki foie gras na lekko naoliwionej patelni, aż zrobią się chrupiące. Trzymaj w ciepłym piekarniku razem z węgorzem.
Powyciągaj bób ze strączków i gotuj w niesolonej wodzie przez 3-5 minut, aż zmięknie. Potem wyciśnij go palcami ze skórki.
Dodaj szklankę ugotowanego ryżu na małą patelnię oraz ½ szklanki bulionu. Mieszaj na średnim ogniu przez 2-3 minuty, aż ryż wchłonie bulion. Dodaj śmietanę, bób i zamieszaj.
Nałóż kilka łyżek risotta na talerz, na nim połóż foie gras, a następnie węgorza. Polej rybę sosem cielęcym i posyp pieprzem sansho. Na tym połóż drobno posiekane nori i serwuj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Risotto
Dania z ryb
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W