Zupa z kukurydzy z wędzoną rybą i porem
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 5 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Zupy
Składniki:
- 3-4 małe ziemniaki, najlepiej młode
- 1 por
- ok. 1 l wywaru warzywnego
- 1 ½ puszki kukurydzy lub 2 kolby świeżej kukurydzy cukrowej
- 2 łyżki masła
- pieprz biały
- sól
- 150 ml śmietany 22-30 %
- 200 g wędzonej ryby maślanej lub pstrąga
- 2 łyżki naci pietruszki
- do podania - grzanki ziołowe
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ziemniaki szorujemy, obieramy i kroimy na pół lub ćwiartki.
Pora przekrawamy na pół (wykorzystujemy tylko jaśniejszą i białą część), a następnie kroimy w półplasterki.
W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy pora i krótko przesmażamy, tak, by się nie spalił a zmiękł.
Dodajemy ziemniaki i zalewamy całość wywarem. Gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut.
Kukurydzę odsączamy z zalewy lub ścinamy ziarna z surowej. Przekładamy je do zupy i gotujemy dalej.
Po ok. 10 minutach miksujemy blenderem i dokładamy podzieloną na cząstki rybę. Doprawiamy całość solą, białym pieprzem i podlewamy śmietanką. Dekorujemy nacią pietruszki i podajemy np. z grzankami.
Pora przekrawamy na pół (wykorzystujemy tylko jaśniejszą i białą część), a następnie kroimy w półplasterki.
W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy pora i krótko przesmażamy, tak, by się nie spalił a zmiękł.
Dodajemy ziemniaki i zalewamy całość wywarem. Gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut.
Kukurydzę odsączamy z zalewy lub ścinamy ziarna z surowej. Przekładamy je do zupy i gotujemy dalej.
Po ok. 10 minutach miksujemy blenderem i dokładamy podzieloną na cząstki rybę. Doprawiamy całość solą, białym pieprzem i podlewamy śmietanką. Dekorujemy nacią pietruszki i podajemy np. z grzankami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zupy
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W