Pulpety rybne faszerowane śliwkami kalifornijskimi w galarecie

Pulpety rybne faszerowane śliwkami kalifornijskimi w galarecie
Oceń przepis:
88 ocen Średnia ocena: 3.40

Składniki:

  • 400 - 500 g filetów z mintaja
  • 600-700 ml bulionu rybnego
  • 2 łyżki melisy cytrynowej
  • 1 limonka
  • 1 skórka z cytryny
  • 2 gałązki estragonu
  • 250 g śliwki kalifornijskiej
  • 5 łyżek żelatyny
  • 2 jaja
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 białko
  • sól
  • pieprz
  • listki melisy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Śliwki zalewamy wodą, dodajemy skórkę ściętą z cytryny i gotujemy, aż zmiękną. Odsączamy i studzimy.
Rybę kroimy w mniejszą kostkę i mielimy w maszynce do mięsa lub w malakserze.
Dodajemy zimną śmietanę, poszatkowaną melisę, skórkę z połowy limonki, 2 jaja, kaszę mannę, sól, pieprz i łyżeczkę miodu.
Miksujemy razem i mokrymi dłońmi formujemy placuszek.
Na środek kładziemy 1-2 namoczone śliwki i formujemy pulpeciki. Odkładamy je na talerz posmarowany olejem, żeby się nie kleiły.
Podgrzewamy bulion, wkładamy do niego gałązki estragonu i 3 plastry limonki. Do gorącego, ale nie wrzącego bulionu, ostrożnie wkładamy surowe pulpety. Gotujemy ok. 15-17 minut i wyciągamy do wystudzenia.
Bulion przecedzamy przez gęstą gazę i podgrzewamy do zagotowania.
Żelatynę zalewamy ¼ szklanki zimnej wody, żeby napęczniała. Dolewamy do niej 1-2 chochle bulionu i dokładnie rozprowadzamy.
Następnie wlewamy do garnka z bulionem i dokładnie mieszamy. Studzimy.
Do szklaneczek lub foremek wkładamy ugotowane pulpety, dekorujemy listkami melisy i zalewamy chłodnym bulionem. Wstawiamy do lodówki do stężenia najlepiej na całą noc. Podajemy z ćwiartkami cytryny lub limonki i pieczywem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA