Chłodnik jogurtowy z ziołami, salsą z pomidorów, jajeczkami przepiórczymi i kuleczkami z bryndzy

Chłodnik jogurtowy z  ziołami, salsą z pomidorów, jajeczkami przepiórczymi i kuleczkami z bryndzy
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotowanie:


Składniki:
1,2 l jogurtu naturalnego i maślanki (w proporcjach 1:1)
3 czerwone pomidory
pęczek świeżej kolendry
2 łyżeczki pasty harrisa lub sambal olelek
2 ząbki czosnku
pęczek pietruszki
1 duży ogórek
200 g sera bryndza

Salsa z pomidorów:
3 żółte pomidory
1/2 pęczka kolendry
1/2 łyżeczki Harrisy lub sambal olelek
szczypta soli i pieprzu

Dodatkowo:
12 przepiórczych jajeczek

Przygotowanie:
Jajeczka przepiórcze ugotować na twardo w mocno osolonej wodzie (1,5 min od momentu zagotowania się wody). Obrać ze skorupek i schłodzić. Do dużej miski wlać maślankę i jogurt. Ogórka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pomidory pokroić w kostkę. Kolendrę i czosnek posiekać uprzednio rozgniatając go nożem. Wszystko to wrzucić do miski i dokładnie wymieszać. Całość doprawić solą, pieprzem i pastą z chilli. Pietruszkę posiekać drobno, odstawić. Z bryndzy formować w dłoniach niewielkie kuleczki. Obtaczać je w posiekanej pietruszce. Dodatkowo do chłodniku przygotować salsę z żółtych pomidorów. Zioła posiekać, pomidory pokroić w kostkę, dodać do tego pastę z chilli. Wymieszać dokładnie i odstawić do schłodzenia. Chłodnik nalewać do bulionówek, a na wierzchu układać jajeczko przepiórcze, łyżkę salsy z pomidorów i kuleczkę z bryndzy.

Bonus: Dla zaostrzenia smaku chłodnik można podawać delikatnie polany olejem podgrzanym z chilli.





 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA