Chłodnik jogurtowy z ziołami, salsą z pomidorów, jajeczkami przepiórczymi i kuleczkami z bryndzy
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Warsztaty smaku kuchni+: Ł'apetyt z Grzegorzem Łapanowskim
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
Przygotowanie:
Składniki:
1,2 l jogurtu naturalnego i maślanki (w proporcjach 1:1)
3 czerwone pomidory
pęczek świeżej kolendry
2 łyżeczki pasty harrisa lub sambal olelek
2 ząbki czosnku
pęczek pietruszki
1 duży ogórek
200 g sera bryndza
Salsa z pomidorów:
3 żółte pomidory
1/2 pęczka kolendry
1/2 łyżeczki Harrisy lub sambal olelek
szczypta soli i pieprzu
Dodatkowo:
12 przepiórczych jajeczek
Przygotowanie:
Jajeczka przepiórcze ugotować na twardo w mocno osolonej wodzie (1,5 min od momentu zagotowania się wody). Obrać ze skorupek i schłodzić. Do dużej miski wlać maślankę i jogurt. Ogórka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pomidory pokroić w kostkę. Kolendrę i czosnek posiekać uprzednio rozgniatając go nożem. Wszystko to wrzucić do miski i dokładnie wymieszać. Całość doprawić solą, pieprzem i pastą z chilli. Pietruszkę posiekać drobno, odstawić. Z bryndzy formować w dłoniach niewielkie kuleczki. Obtaczać je w posiekanej pietruszce. Dodatkowo do chłodniku przygotować salsę z żółtych pomidorów. Zioła posiekać, pomidory pokroić w kostkę, dodać do tego pastę z chilli. Wymieszać dokładnie i odstawić do schłodzenia. Chłodnik nalewać do bulionówek, a na wierzchu układać jajeczko przepiórcze, łyżkę salsy z pomidorów i kuleczkę z bryndzy.
Bonus: Dla zaostrzenia smaku chłodnik można podawać delikatnie polany olejem podgrzanym z chilli.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W