Teksańska zapiekanka z wołowiną i fasolą
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 53)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z wołowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 2 kg żeberek wołowych
Marynata:
- 1 łyżka pieprzu kajeńskiego
- 1 łyżka prażonego, mielonego kminu
- 1 filiżanka brązowego cukru
- 1 pęczek kolendry
- ćwierć filiżanki oliwy
- pół filiżanki słodkiego octu
- 6 rozgniecionych ząbków czosnku
- 3 pokrojone papryczki jalapeño
- 2 pokrojone czerwone cebule
- 2 cytryny
- sos worcestershire
- czerwone wino
Farsz:
- 2 filiżanki ugotowanej fasoli
- 1 pęczek kolendry
- 2 czerwone cebule
- 1 łodyga selera naciowego
- 2 marchewki
- 2 liście laurowe
- 5 ząbków czosnku
- 50 ml passaty pomidorowej
- 500 g sera
- 1 pęczek dymki
- 100 ml syropu klonowego
Dodatkowo:
- 1 opakowanie ciasta filo
- 250 g masła
- półtorej łyżeczki pieprzu kajeńskiego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Połączyć składniki marynaty. Zalać mięso i odstawić na całą noc. Tak zamarynowane mięso piec przez 3 godziny w temperaturze 175°C, aż będzie bardzo miękkie. Zachować sos, który powstał podczas pieczenia.
Marchewkę, seler, chili i czosnek posiekać. Podsmażyć na oliwie, przyprawić solą i pieprzem. Wlać passatę i syrop klonowy.
Mięso obrać z kości i pokroić. Przełożyć do naczynia do zapiekania i polać sosem, który powstał podczas pieczenia. Posypać posiekaną dymką i przybrać warstwą podsmażonych warzyw. Posypać startym serem i przykryć płatami ciasta filo (każdy płat natłuścić stopionym masłem i przyprawić pieprzem kajeńskim).
Piec przez 10 minut w temperaturze 200°C, aż ciasto się zrumieni, a ser stopi.
Marchewkę, seler, chili i czosnek posiekać. Podsmażyć na oliwie, przyprawić solą i pieprzem. Wlać passatę i syrop klonowy.
Mięso obrać z kości i pokroić. Przełożyć do naczynia do zapiekania i polać sosem, który powstał podczas pieczenia. Posypać posiekaną dymką i przybrać warstwą podsmażonych warzyw. Posypać startym serem i przykryć płatami ciasta filo (każdy płat natłuścić stopionym masłem i przyprawić pieprzem kajeńskim).
Piec przez 10 minut w temperaturze 200°C, aż ciasto się zrumieni, a ser stopi.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z wołowiny
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W